‘Voorkom dat Nederland op het waterslot gaat’

0

‘We moeten zorgen dat Nederland niet op het waterslot gaat. Onder meer de uitrol van slimme watermeters, meer opvang van water én een snellere vergunningverlening spelen een cruciale rol om dat voor elkaar te krijgen.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een recente brief aan de Tweede Kamer.

Na het elektriciteitsnet piept en kraakt inmiddels ook de watervoorziening in haar voegen. Het aanbod van drinkwater staat sterk onder druk, evenals de kwaliteit. Ook moet Nederland vanwege klimaatverandering zorgen voor nieuwe maatregelen om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden met (langere) periodes van zowel droogte als extreme regenval én met meer opvang van water.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Zo’n 70 procent van het drinkwater in ons land wordt gebruikt door huishoudens en in de zomer is dit vaak nog veel meer. Om te zorgen dat meer bewustzijn ontstaat rondom watergebruik pleiten de ondernemingsorganisaties in hun brief daarom onder meer voor de uitrol van slimme watermeters onder huishoudens en bedrijven. Om de mogelijkheden in het bedrijfsleven om meer water te besparen daadwerkelijk te benutten wordt het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing uitgevoerd. Doel is om samen met drinkwaterbedrijven, overheden en waterschappen 20 procent water te besparen in 2035 (vergeleken met de periode 2016-2019). Hiervoor wordt onder andere het potentieel in divers sectoren verder in kaart gebracht. Een eerste pilot loopt hiervoor al in de horecasector.

‘Hoewel het bedrijfsleven maar 30 procent van het drinkwater gebruikt, is het cruciaal voor het maken van bijvoorbeeld ons voedsel, onze medicijnen en de maakindustrie dat we met elkaar de toegang tot voldoende drinkwater veilig stellen,’ stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Voor veel drinkwaterprojecten (voor uitbreiding of voor nieuwe bronnen) duurt de (regionale) vergunningsverlening momenteel wel tien tot vijftien jaar. ‘Om te voorkomen dat Nederland echt op een waterslot gaat, moet dit stevig worden versneld komende tijd.’ De ondernemingsorganisaties vragen daarom het Rijk om niet-vrijblijvende afspraken te maken met provincies om de vergunningstrajecten te versnellen. Ook kan het Rijk verkennen of ze sommige drinkwaterprojecten tot projecten van nationaal belang kunnen verklaren.

In de brief is er verder veel aandacht voor het vergroten van de kwaliteit van ons water (door onder meer de uitvoering van het Actieprogramma KRW Bedrijfsleven) en voor klimaatadaptatie. Zo kunnen nieuwe waterbergingen (zodat minder water hoeft te worden afgevoerd naar zee) tevens gebruikt worden voor natuur en recreatie.

In de brief pleiten de ondernemingsorganisaties verder om van het voornemen de Nederlandse temperatuureisen voor koelwaterlozingen aan te passen, af te zien. Dit kan namelijk leiden tot grote problemen voor de productie van elektriciteit en in de industrie. Ook valt Nederland ten opzichte van buurlanden als Duitsland volkomen uit de toon met een dergelijke aanpak.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics