Seminar “Kritische grondstoffen in een circulaire wereld” woensdag 15 mei, TU Delft

0

Op woensdag 15 mei vindt in Collegezaal A (bij het auditorium) een kosteloos seminar plaats over de rol van kritische grondstoffen in een circulaire wereld. Dit seminar is onderdeel van de Week van de Materialen: een week waarin de TU Delft laat zien wat zij doet op het gebied van kritieke grondstoffen en hoe zij bijdraagt aan het Europa van de toekomst, een Europa dat minder afhankelijk is van een beperkt aantal (of specifieke) leveranciers. Het seminar begint om 14.00 uur en wordt afgesloten met een borrel. Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via het inschrijfformulier.
Een circulaire economie is een economisch systeem gericht op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik van grondstoffen. Kritische grondstoffen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze vaak voorkomen in producten met een lange levensduur – denk aan elektronica, batterijen en zonnepanelen. Het efficiënt gebruiken en recyclen van kritieke grondstoffen is daarom uiterst belangrijk om onze voorraad grondstoffen op peil te houden, onze afhankelijkheid van externe bronnen te verminderen en onze impact op het milieu te minimaliseren. Maar goed, hoe doen we dat precies? Welke dilemma’s spelen er? En hoe zorgt een circulair systeem ervoor dat we kritieke grondstoffen anders gebruiken?

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Programma:
14.00 – 14.30 Inloop met koffie en thee
14.30 – 15.00 Introductie: Kritische Grondstoffen in een Circulaire Wereld. Door Jan-Henk Welink (Material Science and Engineering, faculteit Werktuigbouwkunde, TU Delft).
15.00 – 15.30 Levensverlenging in micro-elektronica. Door de levensduur van microscopische componenten of systemen beter te begrijpen, kun je beter voorspellen hoe en wanneer kritieke onderdelen hergebruikt moeten worden. Door Jasper Coppen (Phd, Material Science and Engineering, faculteit Werktuigbouwkunde, TU Delft).
15.30 – 16.00 koffiepauze
16.00 – 16.30 Recycling van LFP en NMC batterijen. Onderzoek naar de mogelijkheden van een hydrometallurgisch proces (een methode om metalen te extraheren met behulp van waterige oplossingen), om LFP en NMC batterijen samen te recyclen, ook al zijn hun chemische samenstellingen zeer verschillend. Door Joep van de Ven (PhD, Material Science and Engineering, faculteit Werktuigbouwkunde, TU Delft).
16.30 – 17.00 Verbeteren van de recyclebaarheid van elektronica door het creëren en valideren van ontwerprichtlijnen. Door Dorien van Dolderen (PhD, faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft)

Aan het seminar zijn geen kosten verbonden: aanmelden

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics