Axelera AI haalt $68 miljoen op om volgende generatie kunstmatige intelligentie te versnellen.

0

Axelera AI, de toonaangevende leverancier van speciaal gebouwde AI-hardwareversnellingstechnologie voor generatieve AI en computervisie-inferentie, kondigde vandaag de succesvolle afsluiting aan van een overtekende Serie B-financieringsronde van $68 miljoen, waarmee het totaal opgehaalde bedrag op $120 miljoen komt. In slechts drie jaar heeft Axelera AI een team van wereldklasse opgebouwd van 180+ werknemers (waaronder 55+ PhD’s met meer dan 40.000 citaties), het Metis™ AI Platform gelanceerd dat een 3-5x toename in efficiëntie en prestaties realiseert, en zichtbaarheid in een sterke zakelijke pijplijn van meer dan $100 miljoen. Dit succes heeft diverse, wereldwijde financieringen aangetrokken van venture capital, staatsfondsen en pensioenfondsen.

De Serie B-financieringsronde van Axelera AI is Europa’s grootste overtekende Serie B-financieringsronde in de fabless halfgeleiderindustrie. Het wordt gesteund door grote institutionele investeerders, waaronder Invest-NL Deep Tech Fund, het European Innovation Council Fund, Innovation Industries Strategic Partners Fund (gesteund door de Nederlandse pensioenfondsen PMT en PME, beheerd door MN) en Samsung Catalyst Fund, samen met bestaande investeerders Verve Ventures, Innovation Industries, Fractionelera en het Italiaanse staatsfonds CDP Venture Capital SGR. Het nieuwe kapitaal komt bovenop eerder opgehaalde fondsen, waaronder het innovatiekrediet van RVO, en aandeleninvesteringen van Bitfury, CDP Venture Capital, Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij van België (SFPIM), imec, imec.xpand en Innovation Industries.

Bedrijven omarmen nieuwe en innovatieve manieren om computervisie en AI-mogelijkheden te integreren in bedrijfsmodellen. Uitdagingen in verband met energieverbruik, kosten, beperkte levering en schaalbaarheid remmen echter het ware potentieel van AI. Axelera AI pakt precies deze uitdagingen in de sector aan door een oplossing te bieden die ongeëvenaarde prestaties en efficiëntie levert. Dit nieuwe kapitaal stelt Axelera AI in staat om haar veelgevraagde AI-inferentie oplossingen te laten groeien, gebaseerd op haar eigen Digital In-Memory Computing en RISC-V technologie.

Axelera AI’s groeistrategie ziet ook kansen in nieuwe regio’s en marktsectoren. De Serie B financiering bevordert de wereldwijde expansie van Axelera AI met een focus op groeimogelijkheden in Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten. Daarnaast faciliteert het kapitaal de expansie in belangrijke verticale markten zoals automotive, digitale gezondheidszorg, Industrie 4.0, retail, robots & drones, surveillance en meer. De financiering stelt Axelera AI ook in staat om het toekomstige productaanbod uit te breiden van de edge naar het datacenter om te voldoen aan de groeiende computerbehoeften voor generatieve AI, grote taalmodellen en grote multimodale modellen. Deze marktuitbreiding omvat high-performance computing door het ontwerpen van zeer efficiënte, high-performance en prijsconcurrerende AI-versnellers om toekomstige exa-schaal en peta-schaal HPC-centra van energie te voorzien.

blank

Link magazine special 2024: The Dutch High-Tech Industry and the European Ecosystem: stronger together. Read this edition digital.

“Het valt niet te ontkennen dat de AI-industrie het potentieel heeft om een groot aantal sectoren te transformeren,” zegt Fabrizio Del Maffeo, medeoprichter en CEO bij Axelera AI. “Maar om de waarde van AI echt te benutten, hebben organisaties een oplossing nodig die hoge prestaties en efficiëntie levert en tegelijkertijd de kosten in balans houdt. Deze financiering ondersteunt onze missie om de toegang tot kunstmatige intelligentie te democratiseren, van de rand tot de cloud. Door onze productlijnen uit te breiden tot buiten de edge computing markt, kunnen we de uitdagingen in de industrie op het gebied van AI-inferentie aanpakken en de huidige en toekomstige AI-verwerkingsbehoeften ondersteunen met onze schaalbare, bewezen technologie.”

IDC voorspelt dat de IT-infrastructuur voor AI-halfgeleiders tegen het einde van 2027 $193 miljard zal bedragen. Om aan deze marktvraag te voldoen, zal Axelera AI’s Metis™ AI Platform, de meest krachtige, kosteneffectieve en energiezuinige AI-verwerkingseenheid voor inferentie, in de tweede helft van 2024 in volledige productie zijn.

“We zijn erg enthousiast om Axelera AI te ondersteunen in hun Serie B-financiering. Het bedrijf introduceert een zeer innovatieve aanpak voor krachtige AI-acceleratie aan de rand, door Digital In-Memory Computing te implementeren”, zegt Marco Chisari, hoofd van het Samsung Semiconductor Innovation Center en Executive Vice President van Samsung Electronics. “De architectuur van Axelera AI minimaliseert de verplaatsing van data tussen geheugen en rekenelementen, met als doel de ‘Memory Wall’-uitdaging te overwinnen. Het belooft ook het stroomverbruik aanzienlijk te verminderen, een kritieke eigenschap voor AI-toepassingen aan de rand en daarbuiten.”

“Axelera AI’s Serie B-financieringsronde, met steun van durfkapitaal, staats- en pensioenfondsen, onderstreept de staat van dienst van het bedrijf in het leveren van industriebepalende oplossingen voor klanten om te voldoen aan de groeiende vraag naar generatieve AI en computer vision,” zegt Inder Singh, Axelera AI bestuurslid en voormalig CFO van Arm. “Met deze nieuwe financiering zal Axelera AI in staat zijn om verder te bouwen aan haar productaanbod en uit te breiden naar extra markten, in lijn met de progressie van de markt voor GenAI.”

De combinatie van Axelera AI’s ervaren Raad van Bestuur, het uitvoerende leiderschapsteam en deze Serie B investering positioneert Axelera AI om voort te bouwen op het eerste klantmomentum en de behoeften van AI-innovators in verticale markten verder te ondersteunen. De klanten van Axelera AI maken momenteel gebruik van het Metis AI Platform in hun geavanceerde producten om hun unieke aanbod in hun respectievelijke markten te differentiëren.

Axelera AI is de toonaangevende leverancier van speciaal gebouwde AI-hardwareversnellingstechnologie voor AI-inferentie, inclusief computervisie en generatieve AI-toepassingen. Het product van de eerste generatie is het baanbrekende Metis™ AI-platform – een holistische hardware- en softwareoplossing voor Edge AI-inferentie die ‘s werelds hoogste prestaties en energie-efficiëntie levert tegen een fractie van de kosten van alternatieve oplossingen. Axelera AI heeft zijn hoofdkantoor in het AI Innovation Center van de High Tech Campus in Eindhoven, Nederland, en heeft R&D-kantoren in België, Zwitserland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 180 werknemers in 18 landen. Het team van experts in AI software en hardware is afkomstig van top AI bedrijven en Fortune 500 bedrijven.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics