Van afgekeurde passievruchten tot allerbeste likeur van de wereld

0

Dik&Schil maken gebruik van afgekeurde passievruchten. Deze worden normaliter weggegooid omdat ze niet mooi genoeg zijn of te oud. Maar qua smaak zijn ze nog perfect, en daarmee geschikt om nog een mooie passievrucht likeur te maken.

Jaarlijks wordt meer dan één derde van al het voedsel dat we produceren weggegooid. Enorm zonde want ons ‘afval’ bevat nog veel smaak en voedingsstoffen.

Uit deze ergenis ontstond Dik&Schil. Branco Bolsius (27) en Stijn Fischer (28) begonnen daarom Dik&Schil. Zij gaan voedselverspilling tegen door het maken van sterke drank van restproducten. Oorspronkelijk gingen zij aan de slag met Koffidik en Sinaasappelschillen die zij inzamelden binnen de horeca.  Maar al gauw merkten ze dat het probleem vele malen groter was en stuitten zij op meerdere reststromen. Zo ook de passievruchten.

Passievruchten komen vaak van ver, in dit geval uit Colombia, verteld Stijn.
Als ze in Nederland komen dan worden ze onderheven aan strenge controle. Een deel van de vruchten haalt het niet en wordt afgekeurd. Vaak omdat ze niet mooi genoeg zijn of omdat ze al iets te oud zijn. Deze vruchten zouden dan in de winkel ook niet uitgekozen worden door de consument en dan wegrotten.
Wij hebben veel contact met fruitdistributeurs. Zij houden ons op de hoogte van het fruit dat wordt afgekeurd en wij gaan dan snel aan de slag om ze te redden.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

In iedere batch worden 300kg passievruchten gered van de afvalstapel. Dat zijn ongeveer 8000 passievruchten. Dit is momenteel ook onze limiet wat we kunnen verwerken. We snijden de vruchten en scheppen ze leeg met de hand. Met 3 mensen kunnen we dit in ongeveer 8 a 9 uur doen. Momenteel is dit nog heel arbeidsintensief maar we kijken al wel naar machines die dit voor ons kunnen doen. Zo kunnen we in de toekomst grotere hoeveelheden aan.

We vermengen de passievruchten met alcohol en laten de smaak van het fruit in de alcohol trekken. Verder houden we het product simpel en puur. In iedere fles zitten minimaal 8 passievruchten. Deze geven een heerlijke smaak af: tropisch, zoet, zuur en zelfs een klein bittertje. Echt uniek, daar hoeft niet veel bij!

Die pure smaak wordt gewaardeerd. De Passievrucht likeur van Dik&Schil won onlangs dubbel goud bij de Frankfurt International Spirits Trophy. Met 94/100 punten was het de hoogst gewaardeerde likeur in de categorie en ook de beste Nederlandse inzending van het jaar.

Deze prijs is een enorme eer. Wij willen met onze producten laten zien dat ons ‘afval’ nog veel waarde bevat en dat je echt mooie producten kunt maken op een circulaire manier. Deze prijs bewijst dat.

Wij bij Dik & Schil geloven dat een sinaasappel meer is dan een glaasje jus, en dat koffie meer is dan één bakkie. Daarom nemen wij veel voorkomende restproducten uit de horeca en geven ze een tweede leven. Zo maken wij van koffiedik en sinaasappelschillen de heerlijkste likeuren. Voor in de kroeg, op het terras, bij jou thuis op de bank, in je cocktail of direct achterover geshot. Wij worden jouw beste vriend voor iedere avond uit. De enige echt verantwoorde drank!

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics