Ifo-index voor het ondernemingsklimaat in Duitsland stijgt met 1,5 naar 89,5 in april 2024.

0

Het sentiment onder bedrijven in Duitsland is verbeterd. De ifo-index voor het ondernemingsklimaat steeg van 87,9 punten1 in maart naar 89,4 punten in april. Dit is de derde stijging op rij. Bedrijven waren meer tevreden over hun huidige business. Ook de verwachtingen stegen hoger. De economie stabiliseert, vooral dankzij de dienstverleners.blank

In de verwerkende industrie is de index gestegen. Dit was te danken aan beduidend minder pessimistische verwachtingen. De bedrijven daarentegen schatten de huidige situatie slechter in. De orderportefeuille bleef afnemen. Er zijn geen productieverhogingen in zicht.

In de dienstensector is het ondernemingsklimaat merkbaar verbeterd. Met name de huidige situatie is verbeterd. De verwachtingen bleven nagenoeg ongewijzigd. Bedrijven blijven sceptisch over de komende maanden.

De index is ook gestegen in de handel. De verwachtingen van de bedrijven verbeterden aanzienlijk, maar blijven over het algemeen pessimistisch. Winkeliers waren iets minder tevreden over de lopende zaken. Dit is vooral te danken aan de groothandel, terwijl de situatie in de detailhandel merkbaar is verbeterd.

In de belangrijkste bouwnijverheid verbeterde het vestigingsklimaat voor de derde keer op rij. Dit was te danken aan merkbaar minder pessimistische verwachtingen. De beoordeling van de huidige situatie was iets slechter. Veel bedrijven klagen over een gebrek aan bestellingen.

blank

De 1-daagse masterclass vindt opnieuw plaats donderdag 3 oktober 2024. Aanmelden en informatie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics