Vijf Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen bundelen krachten in ambitieus ECOFED-project

0

Een Nederlands consortium, bestaande uit Info Support, i3D.net, BIT, AMS-IX en TNO, start met het bouwen van een federatieve Europese cloud. Het project “European cloud services in an open federated ecosystem” (ECOFED) wordt mede gefinancierd door de Nederlandse overheid, na goedkeuring van de Europese Commissie.

IPCEI-CIS: Een belangrijke stap voor Europese cloudinfrastructuur
Op 5 december 2023 keurde de Europese Commissie het Important Project of Common European Interest – Cloud Infrastructure and Services (IPCEI-CIS) programma goed, waarmee een totaalbedrag van 2,6 miljard euro wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van een Europese cloudinfrastructuur. Nederland neemt voor 70 miljoen euro met drie projecten deel aan IPCEI-CIS. Eén van de drie projecten is het ECOFED-project, dat zich op cloudfederatie richt als belangrijke basis voor de toekomstige digitale infrastructuur.

ECOFED-project: naar een open en federatief cloud-ecosysteem
Het ECOFED-project richt zich op de ontwikkeling van open interfaces en open-source software tools om de ontbundeling van software en cloudoplossingen te bevorderen. Dit maakt het overstappen binnen het cloud ecosysteem eenvoudiger en biedt meer keuzevrijheid voor gebruikers. Het project omvat ook de creatie van een nationaal testbed om deze doelen te bereiken.

Samenwerking en doelstellingen
Het project loopt van 2024 tot en met 2027 en omvat samenwerking met Europese partners zoals o.a. OpenNebula en Arsys in Spanje, Engineering in Italië en SAP in Duitsland. Het doel is het technische fundament te leggen voor een open en federatief cloud-ecosysteem, waarin integrators en infrastructuur-aanbieders verschillende diensten kunnen verhandelen zonder tussenkomst van een centrale platformpartij.

Lokale kracht, Europese impact
Het ECOFED-project wil de sterke punten van de Nederlandse sector benutten, zoals de hoge datacenterdichtheid en het grote aantal aanbieders van clouddiensten. Het project beoogt het nationale testbed te worden voor bedrijven die de overstap willen maken van gesloten hyperscale cloudplatformen naar een federatief cloud-ecosysteem.
Stefan Ideler CTO van i3D.net: “i3D.net heeft altijd het belang gezien van een gedecentraliseerd internetlandschap. Het zet zich in om een open en verspreid cloudplatform te bouwen, samen met partners, om meer groeikansen te bieden in de digitale wereld.”

Europese soevereiniteit
Wido Potters
van BIT benadrukt de visie van het consortium: “Samen met onze partners ontwikkelen we technologie die een gedecentraliseerde, federatieve cloud mogelijk maakt. Dat zorgt voor cloud portabiliteit voor Europese bedrijven en cloud soevereiniteit voor Europese burgers.” AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten in de wereld, benadrukt het belang van de implementatie van een open en federatieve cloud. “Deze stap toont ook aan dat Nederland de digitale hub van Europa is en Nederlandse bedrijven daardoor voortrekkers blijven in het omarmen van vooruitstrevende technologieën”, aldus Peter van Burgel, CEO van AMS-IX.

Cloudinfrastructuur van de toekomst
De toekenning van de Europese financiering markeert een cruciale stap richting de cloudinfrastructuur van de toekomst. Lammer Vinke, Unitmanager bij Info Support, benadrukt het belang van soevereiniteit: “Een concrete bijdrage leveren aan gedecentraliseerde, open en federatieve cloud, die Europese gegevenssoevereiniteit mogelijk moet maken, is een technische uitdaging die wij graag aangaan.” Omdat cloud een steeds belangrijker onderdeel wordt van digitale infrastructuren, maakt kennisinstituut TNO wetenschappelijke kennis toepasbaar voor een open en toekomstbestendige digitale infrastructuur. TNO is ook penvoeder voor het ECOFED consortium.

blank

Link magazine december/januari 2023/2024: Vertrouwen in de keten, niet alleen voor relaties tussen bedrijven; ook tussen afdelingen binnen een organisaties. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Transparantie en kennisdeling
Het consortium ontwikkelt een website om stakeholders en geïnteresseerden op de hoogte te houden van de vorderingen van het project. Bovendien zullen deelnemers proactief kennis delen via events, workshops, kennissessies en webinars.

BIT beheert drie geavanceerde datacenters in Ede en is specialist in groene colocatie, privacyvriendelijke cloudoplossingen, snelle internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke internetgebruikers. BIT biedt betrouwbare ondersteuning, zodat hun klanten zich zonder zorgen op hun kernactiviteiten kunnen richten. BIT onderscheidt zich door diepgaande kennis, jarenlange ervaring en een praktische aanpak. Ook is BIT ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd.

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) beheert meerdere interconnectieplatformen in de wereld. Het platform in Amsterdam is al bijna 30 jaar actief en met 12 Terabit per seconde aan piekverkeer een van de oudste en grootste knooppunten voor internetverkeer ter wereld. Serviceproviders, telecombedrijven, cloud providers en andere internetbedrijven die hun internetverkeer via AMS-IX routeren zijn verzekerd van snelle, directe, efficiënte, kosteneffectieve en veilige routes voor hun internetverkeer. Hierdoor kunnen zij hun klanten optimale digitale ervaringen geven. Meer dan 1000 IP-netwerken in de wereld zijn via AMS-IX platformen met elkaar verbonden.
AMS-IX beheert daarnaast drie exchanges voor mobiele data roaming: de Global Roaming Exchange (GRX), de Mobile Data Exchange (MDX) en de Internetwork Packet Exchange (I-IPX).

i3D.net is een high-peformance hostingsbedrijf en levert connectiviteitsdiensten. Het bedrijf levert een low-latency netwerk, met duizenden servers verspreid over 60+ pops in 6 continenten. i3D.net blinkt uit de gamingmarkt en host verschillende AAA-games, waaronder gametitels van EA, Epic Games en Ubisoft. i3D.net stelt zijn gaming en enterprise klanten in staat om hun toepassingen uit te rollen, te schalen en te beheren, dit wordt gedaan voor meer dan 800 miljoen gebruikers over de hele wereld. Het doel van i3D.net is om in 2025 meer dan 1 miljard gebruikers te hebben op hun platform.

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie. Wij verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. Samen met onze partners, richten wij ons op de maatschappelijke uitdagingen van een veilige, een gezonde, een duurzame en een digitale samenleving. Dat is onze missie en daar werken wij, de ruim 4.000 professionals van TNO, dagelijks aan.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics