Transformatie moet Van Lanen naar top-5 brengen

0

Elektro-installatiebedrijf Van Lanen is al meer dan vier decennia actief is in de installatiebranche. Onder leiding van Lamfred van Lanen heeft het familiebedrijf uit Mill een solide reputatie opgebouwd in de agrarische sector. Met behulp van de broers Mike en Stefan Kleijngeld maakt de organisatie nu een groei en transformatie door die Van Lanen naar een top-5-positie in de markt moet brengen.

‘Mijn broer Mike werkte al jaren als techneut bij Van Lanen en zijn passie en ambitie werden gezien. Zodoende kon hij in 2022 de helft van de aandelen van het bedrijf overnemen en mede-eigenaar worden’, vertelt Stefan Kleijngeld. Zelf is hij gespecialiseerd in organisatietransformatie. Vanuit die achtergrond werd hij uitgenodigd voor een aantal gesprekken met de beide eigenaren van Van Lanen. ‘Gewoon om eens te sparren over zaken als: hoe maak je de organisatie klaar voor groei, hoe financieel sterk staan we ervoor, hoe vinden we personeel?’ Dat resulteerde erin dat Stefan Kleijngeld ook bij Van Lanen in dienst kwam om te helpen het bedrijf vooruit te brengen en te laten groeien.

Van Lanen werd opgericht door Frans van Lanen, die groot potentieel zag in de agrarische sector voor zijn installatiebedrijf door in te spelen op de groeiende behoeften van boeren aan moderne en efficiënte installatiesystemen. In een tijd waarin er weinig gespecialiseerde installateurs waren en de sector aan het begin stond van een periode van modernisering en automatisering, kon Van Lanen zich onderscheiden als expert. De ligging van het bedrijf in Mill, in het agrarisch gebied van Oost-Noord-Brabant, bood een natuurlijke markt en de mogelijkheid om langdurige relaties op te bouwen met klanten.

Van Lanen begon met het leveren van installatieoplossingen voor varkensstallen en heeft in de loop der jaren zijn expertise uitgebreid naar kippen- en koeienstallen. De overname door de tweede generatie, Lamfred van Lanen, markeerde de start van een belangrijke groeifase. Hij breidde het personeelsbestand uit en diversifieerde de diensten van het bedrijf. De sterke focus op de agrarische sector bleef, maar er kwam ook een uitbreiding naar de utiliteitsbouw. Hierdoor kon Van Lanen inspelen op de veranderende marktbehoeften en de fluctuaties in de agrarische sector opvangen met projecten in de utiliteitsbouw. Dit zorgde voor een stabiele groei en een bredere klantenbasis. ‘We zitten inmiddels van de Frans-Belgische grens tot achter Berlijn en alles onder de rivieren in Nederland’, zegt Kleijngeld.

Van Lanen bevindt zich momenteel dus in een transitie van een traditioneel agrarisch installatiebedrijf naar een bredere speler in de utiliteitssector. ‘Mijn broer is meer technisch georiënteerd, en samen met mijn organisatorische en financiële expertise kunnen we Lamfred ondersteunen bij de professionalisering en uitbreiding van het bedrijf.’ Zo hielp Kleijngeld bij de implementatie van structuren en processen om de groei en stabiliteit van Van Laanen te waarborgen.

Het bedrijf onderscheidt zich door zijn diepgaande kennis en flexibele aanpak. ‘We zijn continu met onze klanten bezig om te kijken wat er anders, beter en slimmer kan’, zegt Kleijngeld. ‘Waar het ons om draait, is dat er complexiteit in opdrachten moet zitten. Complexiteit is bijvoorbeeld een productielijn, maar is ook een cleanroomtechniek.’ Juist die combinatie van gespecialiseerde expertise en klantgerichte oplossingen maakt Van Lanen bijzonder, vindt Kleijngeld. Het bedrijf streeft ernaar om top of mind te worden bij klanten door middel van innovatie en duurzaamheid, met een sterke focus op energieoplossingen zoals zonnepanelen en energieopslagsystemen. ‘We willen graag dat pareltje binnen de installatiewereld zijn’, benadrukt Kleijngeld. De ambitie is om zowel nationaal als internationaal te blijven groeien door de inzet van gespecialiseerde kennis en klantgerichte oplossingen.

Ondanks de sterke positie en ambitieuze plannen, heeft Van Lanen ook te maken met uitdagingen. Overheidsmaatregelen en economische schommelingen beïnvloeden de markt. ‘De overheid is heel erg bepalend en kan ook dwingend zijn voor onze markt’, vertelt Kleijngeld. ‘Of het nou gaat om stikstofreductie, CO2-besparing of de veestapel die moet slinken, dat zijn variabelen die de markt kunnen bewegen, maar ook remmen. Dit vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen van ons bedrijf.’

Daarnaast is er de concurrentie, vooral in de utiliteitsbouw, waar grotere spelers soms agressief prijzen hanteren om projecten binnen te halen. ‘Het is een heel gevaarlijke markt waarin je jezelf niet gek moet laten maken.’ Van Lanen probeert zich te onderscheiden door kwaliteit, kennis, flexibiliteit en langetermijnrelaties in plaats van enkel te concurreren op prijs. Een interne uitdaging is het behouden van de betrokkenheid en motivatie van het personeel tijdens de transitie. ‘We moeten ervoor zorgen dat mensen in de processen worden meegenomen en dat communicatie helder blijft’, zegt Kleijngeld.

De transformatie die Van Lanen doormaakt, is essentieel voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf. Door te investeren in kennis, innovatie en klantrelaties, zet Van Lanen zich schrap voor verdere groei. De ambitie is over vijf jaar een toonaangevende speler te zijn in zowel de agrarische sector als de utiliteitsbouw. ‘We zijn dan zeker nummer één binnen de agrarische sector en willen een top 5-positie bereiken in de utiliteitsbouw’, zegt Kleijngeld. Het doel is niet om de grootste te zijn, maar vooral om altijd top of mind te zijn bij aanbestedingen en klantkeuzes. ‘Onze toegevoegde waarde moet echt essentieel zijn.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics