Gasunie ondertekent tienjarige contracten, voor 4 miljard euro, met aannemers voor onderhoud en investering in nieuwe energie-infrastructuur.

0

Gasunie sluit vandaag samen met een selectie van zes aannemers (combinaties) nieuwe tienjarige raamovereenkomsten af. Hierin worden afspraken gemaakt over het onderhoud en beheer van bestaande aardgasleidingen én de aanleg van nieuwe leidingen voor onder andere waterstof, groen gas en CO2. De energietransitie leidt tot veel nieuwe projecten, waarbij ook het onderhoud aan bestaande infrastructuur cruciaal blijft. De overeenkomst omvat een maximaal investeringsvolume van 4 miljard euro, verspreid over een periode van 10 jaar.

De verschuiving van aandacht van aardgas naar nieuwe energie zoals waterstof, CO2, groen gas en naar warmte vereist een nieuwe benadering van inkoop en infrastructuur-ontwikkeling. Hierbij ligt de nadruk op veiligheid, emissievrij werken en sociale verantwoordelijkheid.

Vernieuwde werkwijze

Volgens Janneke Hermes, CFO van Gasunie, omvat de overeenkomst een vernieuwde werkwijze die gericht is op strategisch partnerschap in het licht van de energietransitie. “Voor onze kernactiviteit, het transport van energie, investeren we grootschalig in de komende jaren. Daarom kiezen we voor langdurige strategische partnerschappen waarbij we gezamenlijk de uitdagingen aangaan, met aandacht voor veiligheid, circulariteit, biodiversiteit en de impact van ons werk op de omgeving.” Het zwaartepunt van de investeringen ligt op het behoud van een veilig en betrouwbaar gasnetwerk. Met daarnaast nieuwe investeringen in leidingen vooral voor waterstof- en CO2-transport. De ondertekening maakt deel uit van het programma ‘Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen’.

Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen

De nieuwe aanpak – gericht op strategische partnerschappen en continu verbeteren met een sterke focus op relationeel samenwerken – belooft veiligheid, flexibiliteit, efficiëntie en een duurzamere benadering van projecten in lijn met de veranderende marktomstandigheden. De implementatie van dit programma heeft veel impact en raakt het werk van Gasunie-personeel in de hele organisatie. Aan de realisatie ervan is twee jaar aan voorbereiding voorafgegaan.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: Verdienmodel van de toekomst voor de BV Nederland. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Heijmans is één van de zes partners die vandaag een raamcontract met Gasunie ondertekent. Onder dit contract wordt de komende tien jaar werk gemaakt van het onderhoud en beheer van bestaande aardgasleidingen én de aanleg van nieuwe leidingen voor onder andere waterstof, groen gas en CO2.

De energietransitie leidt tot veel nieuwe projecten, waarbij ook het onderhoud aan bestaande infrastructuur cruciaal blijft. De overeenkomst met de zes partijen omvat een maximaal investeringsvolume van 4 miljard euro, verspreid over een periode van 10 jaar. Omdat het een raamovereenkomst betreft, is het nu niet mogelijk aan te geven welke bedragen bij deze overeenkomst zijn gemoeid voor Heijmans.

Duurzame aanvoerder

De verschuiving van aandacht van aardgas naar nieuwe energie zoals waterstof, CO2, groen gas en naar warmte, vereist voor Gasunie een nieuwe benadering van inkoop en infrastructuurontwikkeling. Hierbij ligt de nadruk op veiligheid, emissievrij werken en sociale verantwoordelijkheid. Deze uitgangspunten sluiten goed aan bij de bedrijfsstrategie van Heijmans, die onder meer streeft naar het zijn van een duurzame aanvoerder. Heijmans gaat daarom strategische partnerschappen aan om samen de complexe uitdagingen aan te gaan.

“Nederland loopt vast op grote maatschappelijke vraagstukken. Deze complexe uitdagingen vragen om regie en verbinding. Omdat Heijmans zich betrokken voelt bij de toekomst van Nederland, wil Heijmans daar een prominente rol in spelen. Zij zetten een stap naar voren en maken de beweging naar duurzame aanvoerder. Heijmans zorgt ervoor dat mensen prettig kunnen wonen, werken en verbinden”, stelt Bart Smolders, directievoorzitter Infra bij Heijmans.

Vanmiddag sluit de Gasunie de tienjarige contracten af met de bedrijven: Heijmans Infra B.V., A.Hak Leidingbouw B.V., Visser & Smit Hanab B.V., Combinatie Van Voskuilen Industrie B.V./Van Gelder Kabel-, Leiding-, en Montagewerken B.V., MVOI B.V. en de Combinatie De Romein Infra & Milieu B.V./Max Streicher GmbH.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics