Het Fraunhofer Research Institute for Battery Cell Production moet het centrum worden van de ontwikkeling van schaalbare batterijcelproductie voor Duitsland en Europa.

0

Een belangrijke mijlpaal voor het onderzoek en de productie van duurzame en grondstofbesparende batterijcellen werd vandaag in Münster bereikt: federaal minister van Onderwijs en Onderzoek Bettina Stark-Watzinger, premier Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen en de voorzitter van de Fraunhofer-Gesellschaft prof. Holger Hanselka openden gezamenlijk de eerste bouwfase van de Fraunhofer Research Manufacturing Laboratory Battery Cell FFB, de zogenaamde “FFB PreFab”. Op ongeveer 6.800 vierkante meter onderzoeksruimte start Fraunhofer FFB nu ook onderzoeksactiviteiten op de oorspronkelijke locatie met de ingebruikname van innovatieve Europese machinetechnologie.

blank

Prof. Dr.-Ing. Holger Hanselka: “Met de opening van PreFab bereiken we een belangrijke mijlpaal voor de Fraunhofer-Gesellschaft, de FFB-onderzoeksproductie voor batterijcellen en vooral voor een duurzame en concurrerende batterijproductie in Europa. Met innovatieve machinetechnologie slaan we een brug tussen onderzoek en industrie voor een duurzame Europese batterijproductie. Foto

Batterij- en opslagtechnologieën zijn een sleutel tot het succes van de energie- en vervoerstransitie. Elektrische auto’s hebben krachtige batterijen nodig voor een geschikte actieradius, en elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen is afhankelijk van stationaire energieopslagsystemen. Als open batterijcelfabriek voor onderzoeks- en ontwikkelingsdoeleinden levert Fraunhofer FFB een belangrijke bijdrage aan de bevordering van de productie van batterijcellen die in Duitsland worden gemaakt. Op deze manier speelt het in op de internationale marktvraag en draagt het bij aan de succesvolle vestiging van Duitsland op lange termijn als technologielocatie onder de internationale leiders.

Openingsceremonie op het HansaBusinessPark

Met meer dan 500 gasten werd de »FFB PreFab« op dinsdag 30 april 2024 op het Hansa BusinessPark in Münster plechtig ingehuldigd. Een productielijn voor de volledige productie van batterijcellen op kleinere schaal stelt Fraunhofer FFB in staat om zijn industriële partners te ondersteunen bij het testen en implementeren van nieuwe batterijcelconcepten en productieprocessen. De focus van de onderzoeksfabriek ligt op de productie van pouch-cellen en prismatische cellen voor onderzoeksdoeleinden, die onder meer worden gebruikt in e-auto’s, medische technologie en slimme apparaten.

Federaal minister van Onderwijs en Onderzoek Bettina Stark-Watzinger merkte op: “Batterijtechnologie is een belangrijke sleuteltechnologie voor de toekomst. Daarom bouwen we in Münster op grote schaal aan de productie van batterijcellen van morgen. Dit is een mijlpaal op weg naar een technologisch soeverein, concurrerend en duurzaam batterij-ecosysteem. De FFB zal een wereldwijd uniek innovatie-instrument zijn waarmee zowel de industrie als de wetenschap innovatieve batterijtechnologieën kunnen testen en nieuwe batterijcelconcepten kunnen ontwikkelen en deze efficiënt op de markt kunnen brengen. Daarbij vertrouwt FFB op onze uitstekende wetenschap en op de kerncompetenties van de Duitse industrie zoals machine- en installatiebouw, de automobiel- en chemische industrie voor de ontwikkeling van innovatieve batterijcellen en bijbehorende productieprocessen. Het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek financiert de ontwikkeling van de onderzoeksproductie van batterijcellen met maximaal 500 miljoen euro. Ik ben erg blij dat de onderzoeksactiviteiten nu kunnen starten in de eerste bouwfase van PreFab.”

Minister-president Hendrik Wüst: “Onderzoek, ontwikkeling en industriële toepassing horen hier in Noordrijn-Westfalen nauw bij elkaar. We nemen wereldwijd al een leidende positie in op het gebied van batterijonderzoek. De Fraunhofer FFB in Münster zal tot ver buiten Noordrijn-Westfalen een belangrijke bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst een sterke industriële locatie met zekere, goede banen blijven en dat we onze ambitieuze klimaatbeschermingsdoelstellingen kunnen bereiken. De opening van FFB PreFab – slechts twee jaar na de eerste spadesteek – is een belangrijke stap op deze weg.”

Voorzitter van de Fraunhofer-Gesellschaft Prof. Dr.-Ing. Holger Hanselka: “Met de opening van PreFab bereiken we een belangrijke mijlpaal voor de Fraunhofer-Gesellschaft, de FFB-onderzoeksproductie voor batterijcellen en vooral voor een duurzame en concurrerende batterijproductie in Europa. Met innovatieve machinetechnologie slaan we een brug tussen onderzoek en industrie voor een duurzame Europese batterijproductie. Ik wil mijn oprechte dank uitspreken voor de samenwerking met de industrie, de politiek en onze partners, waaronder het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek, de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de stad Münster en onze locatiepartners, evenals mijn collega’s van de Fraunhofer-instituten. Samen hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt in het batterijonderzoek en zetten we een belangrijke stap naar een duurzame toekomst.”

blank

De 1-daagse masterclass vindt opnieuw plaats donderdag 3 oktober 2024. Aanmelden en informatie.

 

Wereldwijd uniek concept

De “FFB PreFab” is een belangrijke stap in de richting van de oprichting van de “FFB Fab”, die 20.000 vierkante meter extra productie- en onderzoeksruimte zal creëren en industriegericht productieonderzoek en -ontwikkeling in het gigawatt-bereik met installatietechnologie op grote industriële schaal in Münster mogelijk zal maken. Met beide faciliteiten – PreFab en FFB Fab – is Fraunhofer FFB momenteel een van de grootste onderzoeksbouwprojecten in Duitsland en uniek ter wereld in termen van ontwerp en oriëntatie.

In zogenaamde innovatiemodules in de “FFB PreFab” staan testgebieden ter beschikking van partners uit de meest uiteenlopende branches. Deze maken het mogelijk om installatieconcepten tijdelijk onder te brengen voor gezamenlijk testen en verdere ontwikkeling met projectpartners. Onder één dak wordt de technologische volwassenheid van het laboratorium naar de innovatiemodule naar de productielijn getild. Op deze manier worden innovatie- en commercialiseringsprocessen gestimuleerd en worden risico’s verminderd bij de overdracht van nieuwe celconcepten en productietechnologieën naar grootschalige productie.blank

Mona Neubaur, minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming en vicepremier: “De deelstaat Noordrijn-Westfalen investeert al jaren in batterijonderzoek, in bedrijfs- en clusterprojecten en in het bijzonder in de ontwikkeling van de FFB op de locatie Münster. We hebben gezamenlijke projecten zoals de FFB nodig om de toekomstige levensvatbaarheid van onze industriële locatie veilig te stellen, om de energie- en transporttransitie met succes vorm te geven en om technologische soevereiniteit op toekomstige gebieden te bereiken. De snelle bouw en de opening van de PreFab vandaag zijn het bewijs van de succesvolle samenwerking en een goede basis voor de 2e bouwfase, de FFB Fab, die momenteel gepland staat. Het ecosysteem van BatteryCityMünster laat nu al zien hoe succesvolle bedrijfs- en start-upnederzettingen rond onderzoekslocaties kunnen slagen.”

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

 

Minister van Wetenschap Ina Brandes: “Onze toekomst is alleen denkbaar met slimme batterijen. Ze zullen een vaste plaats krijgen in het dagelijks leven van mensen: voor energievoorziening, voor elektromobiliteit en smartphones – we zijn overal afhankelijk van deze sleuteltechnologie. Met Fraunhofer FFB hebben we de mogelijkheid om de kloof tussen fundamenteel onderzoek en toepassing op industriële schaal te dichten. De wetenschaps- en bedrijfslocaties profiteren van dit uitstekende ecosysteem van onderzoek, onderwijs en toepassing. Dit maakt Noordrijn-Westfalen nog aantrekkelijker voor goed opgeleide specialisten.”

Markus Lewe, burgemeester van de stad Münster: “Met de opening van de FFB PreFab in Münster zetten we weer een grote stap naar de toekomst. Hier ontstaat een dynamisch cluster met internationale aantrekkingskracht, dat Duitsland als technologielocatie op de lange termijn zal versterken. Ik ben blij dat de visie van BatteryCityMünster al in de praktijk wordt gebracht door de wetenschap, het bedrijfsleven en de samenleving. Ik wil iedereen die betrokken is bij dit succes bedanken voor het vertrouwensvolle partnerschap en de steun, vooral van de federale en deelstaatregeringen.”

Internationale pionier

Momenteel werken er ongeveer 125 medewerkers voor Fraunhofer FFB. Samen met de MEET (Münster Electrochemical Energy Technology) van de Universiteit van Münster en andere onderzoekspartners in Aken, Jülich en heel Duitsland wordt BatteryCityMünster zo een centrale bedrijfs- en technologielocatie in Duitsland en Europa en zal het een internationaal geprezen verdere ontwikkeling ondergaan.

Financiële steun van de federale regering en de deelstaat Noordrijn-Westfalen

Het grootschalige project wordt gefinancierd door het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek en de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De federale overheid financiert Fraunhofer FFB met maximaal 500 miljoen euro voor onderzoeksfaciliteiten en -projecten. De deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt tot 320 miljoen euro ter beschikking voor grond en nieuwe gebouwen en heeft onlangs zijn financiële inzet aanzienlijk verhoogd om de gebouwen zo goed mogelijk af te stemmen op de verder ontwikkelde behoeften van de FFB.

De onderzoeksproductie van batterijcellen FFB is ingebed in het overkoepelende concept van batterijonderzoek, waaronder de BMBF zijn financiering van batterijtechnologie heeft georganiseerd in verschillende competentiecentra en clusters in de staat.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics