Ifo Business Climate Index ongewijzigd, Ifo Werkgelegenheidsbarometer stijgt 

0

De stemming onder bedrijven in Duitsland blijft onveranderd. De Ifo Business Climate index voor het ondernemingsklimaat bleef in mei op 89,3 punten. Bedrijven waren minder tevreden over de huidige bedrijfssituatie. De verwachtingen daarentegen klaarden op. De industrie, handel en bouw herstellen zich, terwijl dienstverleners een klap krijgen. De Duitse economie werkt zich geleidelijk een weg uit de crisis.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

In de industrie verbeterde het vestigingsklimaat voor de derde keer op rij. De bedrijven waren merkbaar meer tevreden over de huidige business. Ook de vooruitzichten voor de komende maanden waren minder pessimistisch dan in de voorgaande maand. De orderportefeuille bleef echter afnemen.

In de dienstensector kreeg de index een terugval. Dit was het gevolg van een iets minder gunstige beoordeling van de huidige bedrijfssituatie. De verwachtingen verbeterden daarentegen enigszins. De bedrijven meldden extra bestellingen.

In de handel steeg de index merkbaar. De verwachtingen van het bedrijfsleven verbeterden aanzienlijk, maar worden nog steeds gekenmerkt door scepsis. De huidige situatie wees ook naar boven. Deze ontwikkeling werd vooral gedreven door de groothandel.

Het vestigingsklimaat in de belangrijkste bouwsector is opnieuw verbeterd. De ondernemers waren meer tevreden over de huidige business. Ook de verwachtingen waren iets minder pessimistisch. Een gebrek aan bestellingen blijft echter een centraal probleem.

Ifo Werkgelegenheidsbarometer stijgt

De bereidheid van bedrijven in Duitsland om mensen aan te nemen is licht toegenomen. De ifo-werkgelegenheidsbarometer steeg van 96,0 punten in april naar 96,3 punten in mei. “De vraag naar arbeidskrachten blijft echter vrij zwak”, zegt Klaus Wohlrabe, hoofd van Ifo Surveys. “Waar er een gebrek aan orders is, denken bedrijven er ook aan om banen te schrappen.”

In de industrie is er, ondanks de stijging van de indicator, nog steeds een tendens om het aantal werknemers te verminderen. Er is nauwelijks een andere bedrijfstak waar de aanwerving moet worden verhoogd. Ook in de handel willen bedrijven het doen met minder personeel. Bij dienstverleners steeg de barometer licht. Toerisme is op zoek naar nieuw personeel voor de feestdagen. Ook organisatieadviesbureaus willen hun aantal medewerkers uitbreiden. In de bouwnijverheid is de indicator gedaald. Met name het uitblijven van orders heeft een negatieve invloed op de personeelsplanning.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics