Startup Cosmic Aerospace, Amerikaans-Europese startup, haalt $4,5 miljoen aan zaaifinanciering op om elektrische langeafstandsvliegtuigen te bouwen.

0

Cosmic Aerospace (Cosmic), een Amerikaans-Europese startup op het gebied van lucht- en ruimtevaart, heeft $4,5 miljoen aan zaaikapitaal opgehaald om de ontwikkeling te versnellen van ‘s werelds eerste elektrische vliegtuig dat in staat is om tot 1.000 kilometer (meer dan 600 mijl) te vliegen, wat een stap voorwaarts betekent in de actieradius onder het huidige aanbod van elektrische vliegtuigen.

blank

Cosmic eerste prototype motor. Foto Cosmic

In plaats van te vertrouwen op toekomstige batterijverbeteringen, richt Cosmic zijn technische inspanningen op de ontwikkeling van een zeer efficiënt casco en voortstuwingssysteem, waarmee vliegbereiken worden ontsloten die elektrische vliegtuigen van een nicheproduct verheffen tot de mainstream luchtvaartmarkt.

Het bedrijf heeft al een operationele elektrische motor op ware grootte gebouwd en getest in recordtijd. De nieuwe fondsen zullen de ontwikkeling van Cosmic’s unieke ingebedde vleugelontwerp stimuleren, een belangrijke factor voor het bereiken van de baanbrekende energie-efficiëntie die het bedrijf nastreeft. Het eerste demonstratiemodel op ware grootte ligt op schema voor zijn eerste vlucht in 2026, met ingebruikname aan het eind van het decennium als doel.

Christopher Chahine, medeoprichter en CEO van Cosmic, beweert dat de technologie bestaat om elektrische langeafstandsvliegtuigen te bouwen, maar dat deze moet worden ontwikkeld tot een commercieel product dat certificeerbaar is binnen de huidige en toekomstige regelgevende kaders.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: Verdienmodel van de toekomst voor de BV Nederland. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

De zaaikapitaalronde werd geleid door het op klimaattechnologie gerichte durfkapitaalbedrijf Pale blue dot met deelname van deeptech- en collega-investeerders in klimaattechnologie, waaronder Aera VC, Visionaries Club TOMORROW, Fifty Years, Possible Ventures, Syndicate One, Course Corrected, Understorey Capital en Samurai Incubate.

“We zijn ongelooflijk onder de indruk van de pragmatische ontwikkelingsaanpak die het team van Cosmic heeft laten zien en zijn ervan overtuigd dat dit de juiste manier is om een echt betekenisvolle decarbonisatie van de luchtvaart mogelijk te maken. We zijn verheugd Cosmic te steunen en geloven dat het team heeft wat nodig is om de luchtvaartindustrie naar een duurzame toekomst te leiden”, zegt Joel Larsson, General Partner bij Pale blue dot.

Cosmic is in gesprek met verschillende luchtvaartmaatschappijen en andere belangrijke stakeholders in de luchtvaartindustrie. Het team brengt een unieke mix van ervaringen op het gebied van technologie, industrie en certificering, wat hen in een uitzonderlijke positie plaatst om de overgang naar duurzame elektrische luchtvaart te leiden.

Cosmic Aerospace is een startup op het gebied van elektrische luchtvaart die werkt aan de toekomst van koolstofvrij luchtvervoer. Cosmic is opgericht door alumni van Boom Supersonic, NASA, Oxford en Kittyhawk en ontwerpt technologisch geavanceerde en zeer efficiënte vliegtuigen en motoren speciaal voor het elektrificeren van de luchtvaart. Met een klein team en de steun van toonaangevende mondiale durfkapitaalverstrekkers heeft Cosmic een elektrische straalmotor op ware grootte gebouwd en vanaf de grond getest. Het bedrijf zet zijn snelle ontwikkeling voort op weg naar een vliegend demonstratiemodel in 2026.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics