Saab en Damen Shipyards zijn overeengekomen om de geavanceerde Expeditionary C-71-onderzeeërs te exporteren

0

Saab en Damen Shipyards zijn overeengekomen om de geavanceerde Expeditionary C-71 onderzeeërs te exporteren. CEO van Damen Shipyards Arnout Damen en CEO van Saab Micael Johansson hebben deze week de beslissing genomen om samen de onderzeeër te exporteren, die voor de Koninklijke Marine is ontwikkeld ter vervanging van de huidige Walrusklasse. De overeenkomst verdubbelt het langetermijnperspectief op werkgelegenheid en inkomen voor het Nederlandse Marine Cluster met de vervanging van de Walrus-onderzeeboten door Saab-Damen.

Saab en Damen werken sinds 2015 samen aan de bouw, modernisering en het onderhoud van de nieuwe expeditieonderzeeboot voor de Koninklijke Marine. Dit project is zoveel meer dan het leveren van vier onderzeeërs. Nederlandse strategische autonomie is, gezien de geopolitieke ontwikkelingen op dit moment, van vitaal belang bij strategische projecten zoals de vervanging van de onderzeeboot, waarbij de Nederlandse marinebasis het enige overgebleven zelfvoorzienende defensie-industriecluster in de Nederlandse DTIB is.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: Verdienmodel van de toekomst voor de BV Nederland. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

De twee bedrijven zijn nu ook overeengekomen om hun geavanceerde Expeditionary-onderzeeërs aan Canada aan te bieden. Een land in de beginfase van een soortgelijk proces om hun dieselelektrische onderzeeërs te vervangen.

Dit biedt de Nederlandse overheid een strategische beste keuze in lijn met haar Defensie Industrie Strategie 2018, diverse Kamerbrieven over dit onderwerp en de belangrijke Nationale Sectoragenda Maritieme Industrie.

De expeditionaire onderzeeër is gebaseerd op het succesvolle, bewezen en toekomstbestendige ontwerp van de A26-onderzeeërs. Het bevat de nieuwste mogelijkheden en technologieën, terwijl het modulaire ontwerp ruimte biedt voor aanpasbaarheid en nieuwe technologieën terwijl ze zich ontwikkelen, waardoor relevantie voor de komende decennia wordt gegarandeerd.

Via Saab’s bedrijventerrein Kockums heeft Zweden een lange traditie in het produceren van onderzeeërs van wereldklasse. Voor dit nieuwe expeditionaire ontwerp werkt Saab nauw samen met Damen Shipyards en een reeks Nederlandse leveranciers en wordt het ondersteund door het Verenigd Koninkrijk. Vier landen exploiteren momenteel onderzeeërs en onderzeeërtechnologie die is ontworpen door Saab: Zweden, Australië, Japan en Singapore.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics