Nederlandse industrie in juni een lichte verbetering van de bedrijfsomstandigheden door zwakke vraag uit andere Europese landen.

0
Er was in de Nederlandse industrie in juni sprake van een verbetering van de bedrijfsomstandigheden, al was deze minder groot dan vorige maand en waren er aanwijzingen van een stagnerende vraag. De aanzienlijk kleinere toename van het aantal orders was deels het gevolg van een hernieuwde daling van de buitenlandse verkoop. De productieomvang bij de bedrijven nam opnieuw toe, maar deze stijging was bescheiden. De vooruitzichten voor de productie waren positief, maar minder dan de afgelopen twee maanden. Zowel de in- als verkoopprijsinflatie was in juni aanzienlijk en de panelleden schreven dit met name toe aan hogere loon- en grondstofkosten.De Nevi PMI® voor de Nederlandse productiesector is een samengestelde indicator die met één cijfer de stand van zaken in de productiesector weergeeft en wordt samengesteld aan de hand van indicatoren voor nieuwe orders, productieomvang, werkgelegenheid, levertijden en voorraad ingekochte materialen.

De Nevi Inkoopmanagersindex is gedaald, van 52,5 naar 50,7 over de maand juni. Het herstel van de Nederlandse industrie zet nog door, maar mindert duidelijk vaart. Een lichte daling van het aantal nieuwe exportorders is de boosdoener.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Vooral de vraag uit andere Europese landen was zwak, zo blijkt uit de rondvraag onder inkoopmanagers. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de eurozone van anderhalve week geleden beloofde al niet veel goeds. De voorlopige score voor de industrie in de eurozone daalde van 47,3 naar 45,6, de laagste score in zes maanden tijd. In Duitsland, de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse industrie, daalde de productie snel.

In Nederland bleef het aantal nieuwe orders gelukkig wel nipt stijgen, wat te danken is aan de binnenlandse vraag. Het is echter de vraag of dit stand houdt, gezien de verslechterde situatie in andere Europese landen. Mogelijk sorteert de Nederlandse industrie al voor op een herstel van de machine-industrie, bijvoorbeeld bij chipmachinefabrikant ASML.

Nederlandse economie kromp door industrie

Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal volgens een tweede berekening met 0,5 procent is gekrompen, terwijl het CBS eerder nog een krimp van slechts 0,1 procent meldde. Voor de tweede berekening maakte het CBS gebruik van aanvullende gegevens en voerde een reeks aanpassingen in de rekenmethode door. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de Nederlandse economie vooral kromp door een daling van de export van goederen, die samenhangt met een afname van de industriële productie.

De Nederlandse industrie heeft in het tweede kwartaal waarschijnlijk beter gepresteerd dan in het zeer zwakke eerste kwartaal. Sinds april duidt de Nevi Inkoopmanagersindex op een verbetering van de bedrijfsomstandigheden en op duidelijke groei van de productie. De (voorlopige) CBS-cijfers over de maand april bevestigen dit. Ondanks de lichte afname van het aantal nieuwe exportorders in juni is het aannemelijk dat de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal meer heeft geëxporteerd dan in het eerste kwartaal. We zien daarom vooralsnog geen reden om onze voorzichtig positieve verwachtingen voor 2024 wat betreft de industriële productie neerwaarts bij te stellen.

De industrie is een zwaargewicht in de Nederlandse economie. Export is hiervoor een belangrijke aanjager, maar zorgt tegelijkertijd voor onzekerheid. Er zijn ook thema’s die positief invloed uitoefenen op de groei, zoals samenwerking in de keten, innovatie en duurzaamheid.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics