BioBTX haalt € 80 miljoen op om fabriek te bouwen voor hernieuwbare aromaten.

0

BioBTX, Nederlandse technologieontwikkelaar in de circulaire chemie, heeft meer dan € 80 miljoen opgehaald voor de bouw van haar eerste commerciële fabriek. Deze investering maakt het mogelijk om BioBTX’s innovatieve ICCP-technologie op te schalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl. In deze fabriek worden plastic reststromen omgezet naar aromaten, bouwstenen voor de chemische industrie. Hiermee loopt BioBTX voorop in de transitie naar een circulaire chemische industrie, met lagere CO2 emissies en verminderde afhankelijkheid van fossiele grondstoffen.

Het in Groningen gevestigde BioBTX, toonaangevend als technologieontwikkelaar sinds 2012, gaat haar revolutionaire technologie opschalen in de PETRA Circular Chemicals Plant in Delfzijl. Deze PETRA-fabriek zal jaarlijks 20.000 ton plastic reststromen omzetten naar hernieuwbare aromaten. Aromaten zijn essentieel voor de productie van alledaagse producten zoals isolatiemateriaal, verf, PET-flessen, batterijen en farmaceutische producten. Zodra de fabriek draait en de productie op gang is, zal de BioBTX technologie haar weg vinden naar klanten in de chemische industrie elders in de wereld.

De investering van € 80 miljoen bestaat voor € 42 miljoen uit bedrijfskapitaal van de nieuwe aandeelhouders Invest-NLInfinity Recycling en Covestro tezamen met de bestaande aandeelhouders NOM/Groeifonds, Carduso Capital en anderen. Aanvullende financiering komt via leningen van in totaal € 19 miljoen van het Polestar Capital Circular Debt Fund en de Provincie Groningen. De Nederlandse overheid verstrekt daarnaast via RVO een subsidie van € 14 miljoen, terwijl bovendien sprake is van een aantal andere subsidies.

Ton Vries, CEO van BioBTX: “We zijn bijzonder trots dat we dit unieke consortium van investeerders en financiers mogen verwelkomen.  Een mijlpaal als deze wordt alleen bereikt wanneer partijen samenkomen om bij te dragen aan een groter doel. Deze financiering is een cruciale stap in het creëren van een duurzaam pad voor de
chemische industrie – en we zijn verheugd om het voortouw te nemen vanuit Groningen.”

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

BioBTX is een toonaangevende ontwikkelaar van circulaire chemie technologie die het mogelijk maakt om fossiele bronnen te vervangen door biomassa en plastic afval. BioBTX gebruikt deze hernieuwbare bronnen voor de productie van drop-in chemicaliën en aromaten via de in eigen huis ontwikkelde ICCP-technologie voor de productie van duurzame en toekomstbestendige materialen. BioBTX heeft de ICCP-technologie met succes gedemonstreerd gedemonstreerd op zijn proeffabriek in Groningen en werkt nu aan de realisatie van zijn eerste fabriek op commerciële schaal. De missie van BioBTX is om circulaire chemie mogelijk te maken door het ontwikkelen van technologieën die bijdragen aan de circulaire economie. Het kantoor van BioBTX is gevestigd in Groningen, Nederland.

Het InvestEU-programma biedt de Europese Unie cruciale langetermijnfinanciering door als hefboom te werken voor aanzienlijke particuliere en publieke middelen ter ondersteuning van een duurzaam herstel. Het helpt ook particuliere investeringen voor de beleidsprioriteiten van de Europese Unie, zoals de Europese Green Deal en de digitale transitie. Het InvestEU-programma brengt de veelheid aan EU financiële instrumenten die momenteel beschikbaar zijn om investeringen in de Europese Unie te ondersteunen, onder één dak samen, waardoor
financiering van investeringsprojecten in Europa eenvoudiger, efficiënter en flexibeler. Het programma bestaat uit drie onderdelen: het InvestEU-fonds, de InvestEU-advieshub en het InvestEU portaal. Het InvestEU-fonds wordt uitgevoerd door financiële partners die in projecten investeren met behulp van de EU-begrotingsgarantie van 26,2 miljard euro. De volledige begrotingsgarantie zal de projecten van de uitvoerende partners, hun risicodragend vermogen vergroten en zo ten minste 372 miljard euro aan extra investeringen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics