Energiebedrijf Iberdrola gunt de bouw van het Duitse offshore windpark Windanker van Van Oord.

0

Van Oord is door het Spaanse energiebedrijf Iberdrola ingeschakeld voor de bouw van het Duitse offshore windpark Windanker. Hiermee kan Van Oord wederom een offshore windproject toevoegen aan zijn portfolio in de Oostzee. Dit onderstreept de ervaring van Van Oord in dit gebied en de leidende positie van het bedrijf in de energietransitie.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

De door Van Oord uitgevoerde werkzaamheden omvatten het transport en de installatie van 21 XL-monopiles en transitiestukken alsmede het ontwerp, de levering en de installatie van het verbindingskabelnetwerk. Wanneer Windanker operationeel is, heeft het een geïnstalleerd vermogen van 300 MW. De bouw van het windpark past binnen de plannen van Duitsland om in 2030 30 GW aan offshore windcapaciteit te hebben ontwikkeld.  Voor de installatie van de monopiles zet Van Oord het installatiehefschip Svanen in. Tegen die tijd heeft het schip een grote upgrade ondergaan, waarmee het geschikt wordt gemaakt voor de volgende generatie monopile-fundaties voor offshore windprojecten. Het schip is speciaal gemaakt voor de uitdagende omstandigheden in de Oostzee. Het schip is in het verleden ingezet bij projecten zoals Baltic 2, Arkona, het Deense Kriegers Flak en Baltic Eagle, wat aangeeft hoe geschikt het is voor dit gebied.

Voor de installatie van de verbindingskabels (met een totale lengte van 29 km) zal kabellegger Nexus van Van Oord worden ingezet. De trencher Dig-It graaft de kabels in op de gewenste diepte. Het windpark zal naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen.

Koninklijke Van Oord is een Nederlands familiebedrijf met ruim 155 jaar ervaring als internationale waterbouwer. De nadruk ligt op baggeren, infrastructuur en offshore energy. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Van Oord telt 5.800 medewerkers (fte), die in 2023 aan 198 projecten in 43 landen hebben gewerkt. De vloot bestaat uit circa 60 schepen en een grote hoeveelheid speciaal en ondersteunend materieel. Marine ingenuity is kenmerkend voor Van Oord. Door gebruik te maken van innovatieve, slimme en duurzame oplossingen wil het bedrijf bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics