Omdia Research: Eerste kwartaal van 2024 daalde de halfgeleidermarkt met ongeveer 2% tot $151,5 miljard

0

In het eerste kwartaal van 2024 daalde de halfgeleidermarkt met ongeveer 2% tot $151,5 miljard volgens Omdia‘s nieuwe Competitive Landscaping Tool. Gewoonlijk is er in het eerste kwartaal van het jaar sprake van een terugval, waarbij de markt met 4,4% daalde in omzet na een sterk vierde kwartaal als gevolg van seizoensgebonden vraag. De meeste segmenten binnen de halfgeleidermarkt hadden dit kwartaal te maken met dalingen. Het consumentensegment werd het hardst getroffen met een daling van 10,4% ten opzichte van 4Q23, terwijl het industriële segment met 8,5% daalde als gevolg van voorraadaanpassingen. Zelfs het automobielsegment, dat jarenlang een gestage groei kende, werd negatief met een daling van 5,1% in 1Q24.

blank

Link magazine special 2024: The Dutch High-Tech Industry and the European Ecosystem: stronger together. Read this edition digital.

De dalingen in deze segmenten werden gecompenseerd door de kwartaalgroei in de gegevensverwerkingsdivisie, die met 3,7% steeg dankzij een aanhoudend hoge vraag naar NVIDIA-chips en andere AI-gerelateerde producten.

NVIDIA handhaaft zijn robuuste groeitraject en breidt zijn marktaandeel uit met meer dan twee procentpunten, dat nu 14,5% van de totale omzet van de halfgeleidermarkt vertegenwoordigt. Ondanks het inhalen van de traditionele halfgeleiderleiders Samsung en Intel, die samen 18,6% van de halfgeleidermarkt in handen hebben, blijft NVIDIA terrein winnen. Bovendien stegen SK Hynix en Micron in hun marktaandeel door de heropleving van de geheugengroei.

De automobielsector, die aanvankelijk weerstand bood tegen de groei van de halfgeleidermarkt in de hele sector, veroorzaakt door de COVID-19 pandemie, ging uiteindelijk achteruit, maar herstelde zich snel. Na 13 opeenvolgende kwartalen van inkomstengroei, beginnend in 3Q20, kende het autosegment een lichte terugval van 0,6% in 4Q23. De daling verdiepte zich echter verder in 1Q24 met een substantiëlere daling van 5,1% ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze neerwaartse trend weerspiegelt een bredere vertraging in de vraag naar auto’s. De groei van EV’s is de afgelopen kwartalen afgenomen, wat een herijking van de vraag naar halfgeleiders tot gevolg had. Ondanks deze uitdagingen blijft de halfgeleidermarkt voor auto’s een veelbelovende groeimarkt voor de lange termijn, die de komende vijf jaar een stijgende lijn zal vertonen.

Omdia’s Global Semiconductor Manufacturing Market Tracker (GMMT) en de Pure Play Foundry Tracker (4Q23 rapporten) laten zien dat de gecombineerde fabrieksbezettingen (IDM + Foundry) de algemene trend binnen de halfgeleiderindustrie weerspiegelen. Na het bereiken van een hoogtepunt in de vraag naar halfgeleiders tijdens de vroege stadia van het COVID-tijdperk in 2022, kelderde de bezettingsgraad in 2H22 door een aanzienlijke verzwakking van de vraag en recordhoge voorraadniveaus. Ondanks de groei van de halfgeleideromzet in 2023 blijft de bezettingsgraad van de fabrieken rond de 80% hangen.

Craig Stice, Chief Analyst bij Omdia, zei: “De bezettingsgraad begon licht te stijgen in 2H23 toen de markt op zoek ging naar een evenwicht. Dit evenwicht is echter nog niet bereikt omdat de traditionele vraagpatronen nog niet volledig tot uiting zijn gekomen. De vraag zal in 2H24 blijven verbeteren, wat zou moeten leiden tot voorraadcorrecties waardoor de bezettingsgraad van fabrieken weer zal stijgen.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics