NWO Summit Grant om fundamentele quantumlimieten te onderzoeken

0
Een onderzoeksconsortium van de TU Delft en de Universiteit Leiden ontvangt een NWO Summit Grant van 35 miljoen euro, als ondersteuning voor de lange termijn en om hun prominente rol internationaal voort te zetten. Ze willen de fundamentele grenzen van de kwantumfysica onderzoeken. In totaal ontvangen vijf consortia van verschillende Nederlandse universiteiten in totaal 188 miljoen euro om de positie van de Nederlandse wetenschap te versterken.

De Summit-subsidie is bedoeld voor onderzoeksconsortia die in bestaande samenwerkingsverbanden hebben bewezen tot de absolute wereldtop te behoren of daar heel dicht tegenaan zitten en met dit instrument de sprong naar de absolute wereldtop kunnen maken. De toegewezen projecten komen uit verschillende wetenschapsgebieden en hebben de afgelopen jaren hun waarde bewezen door essentiële inzichten in hun eigen wetenschapsgebied bij te dragen. De interdisciplinaire teams krijgen nu de rust en ruimte om hun project succesvol voort te zetten en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan nieuwe kennis voor de samenleving.

De minister van OCW heeft de onderzoeksconsortia die de onderzoeksfinanciering ontvangen vandaag in het zonnetje gezet tijdens een feestelijke ceremonie om het belang van toponderzoek in Nederland te vieren.

Project voor kwantumlimieten

Dit onderzoeksproject heeft tot doel de fundamentele grenzen van fysische processen te onderzoeken die worden opgelegd door de wetten van de kwantummechanica, door het gedrag van kwantumsystemen op nanoschaal te onderzoeken. Wat is de groottegrens van het kwantumdomein, hoe massief of hoe complex kan een systeem in kwantumsuperpositie zijn, is er een kwantumgranulariteit van ruimte en tijd? Antwoorden op deze vragen kunnen de weg wijzen naar radicaal nieuwe fundamentele of technologische doorbraken.

Hoofdaanvrager en wetenschappelijk directeur bij QuTech, Lieven Vandersypen, zegt over de subsidie: “Ondanks alle successen van de kwantumtheorie blijven er grote hiaten in ons begrip. Het zijn grote open vragen, waarvan er vele met elkaar in verband staan, en deze doen zich voor wanneer we de kwantummechanica tot het uiterste drijven. Het consortium dat we hebben samengebracht is bij uitstek, evenwichtig van samenstelling en met expertise over alle relevante disciplines heen. We zullen als een team werken en aan specifieke onderwerpen samenwerken met de andere leden van het consortium en met de nieuwe onderzoekers die we zullen aantrekken.”

Hij vervolgt: “Dit Delfts-Leidse consortium heeft een geschiedenis van meer dan twintig jaar van gezamenlijk werk en gemeenschapsvorming, verspreid over grote gezamenlijke onderzoeksprojecten gefinancierd door een ERC Synergy en twee grote Nederlandse zogenaamde Zwaartekracht-programma’s, waarin we gezamenlijke werkvergaderingen en retraites hadden, evenals een gezamenlijke graduate school met gespecialiseerde cursussen op PhD-niveau, voorjaarsscholen en een nieuw gezamenlijk MSc-programma in QIST. Tot slot waren twee van de co-onderzoekers drijvende krachten achter de nationale agenda quantumtechnologie en het programma Quantum Delta NL. Waar het QDNL-programma gericht is op economische impact, zullen we de investeringen in infrastructuur en de opbouw van knowhow uit dit programma kunnen benutten in ons Quantum Limits-onderzoek.”

Over NWO Summit Grant

De Summit Grant is een financieringsinstrument voor wetenschappelijke samenwerkingen vanuit diverse wetenschapsgebieden. Deze onderzoeksconsortia hebben in bestaande samenwerkingen bewezen tot de absolute wereldtop te behoren of er heel dicht tegenaan te zitten en met dit instrument de sprong naar de absolute wereldtop te kunnen maken.

Met de financiering van dit programma wil het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoek van uitzonderlijke kwaliteit bevorderen en grote doorbraken realiseren met het gefinancierde onderzoek. De doorbraak moet een belangrijke verschuiving, vooruitgang of inzicht betekenen met betrekking tot bestaande ideeën en methoden, conceptuele kaders, instrumenten of technologieën, bijvoorbeeld door die elementen te vergroten, uit te breiden of te verdiepen.

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Hoofdaanvrager:

Mede-aanvragers:

Tweede NWO Summit Grant voor TU Delft

Collega’s van de TU Delft ontvangen ook een NWO Summit Grant, om antwoord te geven op de vraag: “wat is leven?” Het EVOLV-consortium gaat – uit levenloze biomoleculen – een levende synthetische cel bouwen met kerneigenschappen van leven: autonome groei, replicatie, communicatie en evolutie. Om deze complexe functies te realiseren en te integreren, zal laboratoriumevolutie worden gebruikt door kunstmatige intelligentie.

Tegelijkertijd zullen ethische richtlijnen worden opgesteld voor de verantwoorde ontwikkeling van synthetisch leven. Het bouwen van een synthetische cel zal ongekende inzichten opleveren in de basis van biologisch leven. Hoofdaanvrager van deze subsidie is Cees Dekker van de TU Delft, in samenwerking met andere collega’s van de TU Delft, AMOLF en de Radboud Universiteit. Bron TU Delft

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics