Van Oord en Van Aalsburg tekenen samenwerkingsovereenkomst voor verdere ontwikkeling circulaire zinkmatrassen.

0

Van Oord heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Van Aalsburg. Het doel van de samenwerking is het verder ontwikkelen, construeren en toepassen van zinkmatrassen die volledig van circulair materiaal zijn gemaakt. Zinkmatrassen zijn matten van gedraaide wilg die een belangrijke rol spelen bij het handhaven van de stabiliteit van de dijk, het voorkomen van bodemdegradatie en het beschermen van waterwegen tegen erosie.

Circulair materiaal

Op dit moment bestaan fascine matrassen vaak uit geotextieldoeken die microplastics bevatten. Daarom ontwikkelde Van Aalsburg, gespecialiseerd in duurzame wilgenproducten, een natuurlijk alternatief: zinkstukken met jutedoek. In deze constructie worden bundels gedraaide wilgen, flikkers genaamd, vastgebonden aan jutedoek. Deze stof is net zo sterk als geotextiel en door het gebruik ervan zijn de zinkstukken volledig gemaakt van circulair materiaal. Van Oord en Van Aalsburg werken al jaren samen aan projecten met zinkstukmatrassen, zoals op de Afsluitdijk. Vanuit een gedeelde duurzaamheidsambitie hebben de twee bedrijven nu de handen ineengeslagen om circulaire zinkmatrassen verder te ontwikkelen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de benodigde sterkte van circulaire zinkmatrassen en de non-woven toepassingen.

Bouwen met de natuur

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst is in lijn met de visie van Van Oord om een betere wereld te creëren voor toekomstige generaties door middel van Marine Ingenuity en innovatief maatwerk. In het kader van ‘Building with Nature’ streeft Van Oord naar duurzame oplossingen met behulp van natuurlijke materialen. Circulaire zinkstukken zijn hier een voorbeeld van en kunnen worden gebruikt in toekomstige grond- en dijkverdedigingswerken.

Carlos Mollet, Commercieel Directeur Baggeren & Infra bij Van Oord: ‘Bij Van Oord werken we veel met zinkstukmatrassen. Voorbeelden hiervan zijn dijkversterkingen en haven- en vaarwegontwikkeling. De zinkstukken voorkomen erosie van bedden en taluds. Het is belangrijk om onderzoek te doen en te investeren in circulaire materialen. De samenwerking stelt ons in staat om een stap te zetten naar een duurzamere toekomst voor toekomstige generaties en deze op grotere schaal toe te passen.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics