Opening Technologie Park Innovaare: Focus Photonics en Quantum Technologies, Life Sciences, Advanced Manufacturing & Semiconductor Technologies en Energy & Sustainability.

0

Na vier jaar bouwen is naast het Paul Scherrer Instituut (PSI) in Villigen (AG) een modern innovatiepark met 23.000 m2 cleanrooms, laboratoria, precisiewerkplaatsen, kantoren en vergaderzalen ontstaan. Op donderdag 25.04.24 vierde federaal raadslid Guy Parmelin de opening van het Park Innovaare met gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en het onderzoek. Vandaag is 80 procent van het gebouw al verhuurd. PSI is zowel strategisch partner als de grootste huurder.blank

In slechts vier jaar tijd is Innovaare Park in Villigen naast het Paul Scherrer Instituut (PSI) uitgegroeid tot een state-of-the-art, onderzoeksgericht innovatiepark. De eerste start-ups en centra voor technologieoverdracht namen begin dit jaar hun intrek. Op donderdag vierde Innovaare Park zijn opening in aanwezigheid van bondsraadslid Guy Parmelin, de vice-voorzitter van de regeringsraad van Aargau Dieter Egli, PSI-directeur prof. Dr. Christian Rüegg, de president van Switzerland Innovation, Andreas Rickenbacher, evenals talrijke gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap. Voor Dr. Christian Brönnimann, voorzitter van de Raad van Bestuur van Park Innovaare, is het een heel bijzondere dag: “Het is mij een groot genoegen en een eer om Park Innovaare officieel te openen. Mijn speciale dank gaat uit naar de inzet van onze aandeelhouders, het kanton, de federale overheid, investeerders en PSI, die samen met vele anderen een innovatieve ontmoetingsplaats hebben gecreëerd voor industrie en baanbrekend onderzoek. Met de verhuizing naar Park Innovaare is een visie werkelijkheid geworden.”

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Technologieoverdracht van onderzoek naar industrie
De unieke onderzoeksinfrastructuur, grootschalige onderzoeksfaciliteiten en knowhow van PSI bieden bedrijven op Park Innovaare een belangrijke technologische nabijheid en een overeenkomstige voorsprong. Prof. Dr. Christian Rüegg, directeur van PSI, ziet een groot economisch voordeel voor Zwitserland in de overdracht van technologie en kennis: “Nieuwe bevindingen, methoden en specialisten uit onderzoek moeten toegankelijk worden gemaakt voor de industrie. Dit zal het hoge concurrentievermogen van Zwitserland verder versterken.” PSI ondersteunt en stimuleert haar onderzoekers ook om hun uitvindingen en resultaten in hun eigen bedrijf te exploiteren. Alleen al verschillende start-ups van PSI hebben ruimte gehuurd op Park Innovaare. Park Innovaare richt zich op vier gebieden: Photonics en Quantum Technologies, Life Sciences, Advanced Manufacturing & Semiconductor Technologies en Energy & Sustainability.

Een van de zes locaties van het Switzerland Innovation
Park Innovaare is een van de zes locaties van Switzerland Innovation. De overkoepelende organisatie Switzerland Innovation vormt een ecosysteem waarin onderzoeksactiviteiten samen met universiteiten en hogescholen worden gestimuleerd. Andreas Rickenbacher, voorzitter van Switzerland Innovation, wijst erop: “Zwitserland is al vele jaren een van de meest innovatieve landen ter wereld. Om ons excellente onderwijs en onderzoek te laten leiden tot verkoopbare producten en diensten, moeten onze universiteiten op de best mogelijke manier verbonden zijn met de economie. Park Innovaare is het beste voorbeeld van hoe baanbrekend onderzoek optimaal gekoppeld kan worden aan de economie.

Sterke ondersteuning in de regio, goede bezettingsgraad
De sterke ruggengraat van Park Innovaare wordt gevormd door meer dan 40 aandeelhouders, waaronder internationale ondernemingen, innovatieve KMO’s, toonaangevende industriële R&D-bedrijven, gerenommeerde financiële instellingen, zeer gespecialiseerde dienstverleners en leveranciers, evenals de gemeenten Villigen en Würenlingen, het kanton Aargau, PSI en de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen en Kunsten Noordwest-Zwitserland. Robert Rudolph, CEO van Park Innovaare: “Tot op heden hebben we 21 bedrijven aangetrokken, waaronder in totaal 15 spin-offs van PSI, ETH of FHNW, twee centra voor technologieoverdracht en grote internationale bedrijven. De totale bezettingsgraad ligt rond de 80% en we hebben er alle vertrouwen in dat we dit de komende maanden nog verder kunnen verhogen.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics