Eurocell, het Brits-Koreaanse bedrijf dat batterijen van de volgende generatie produceert, heeft bevestigd dat het vergevorderde besprekingen voert voor de bouw van zijn eerste Europese ‘Gigafactory’, in Nederland. Van daaruit wil het batterijcellen leveren aan het energieopslag- en e-mobiliteitsecosysteem op het hele continent. Eurocell is van plan zijn nieuwe fabriek in twee fasen te bouwen en de volledige capaciteit al in 2025 te bereiken.
In de eerste fase zullen tegen begin 2023 geavanceerde batterijcellen op schaal worden geproduceerd voor bestaande Europese klanten, vooral voor het mogelijk maken van de energietransitie en de smart grid toepassingen die die vraagt. De batterijen zijn niet bestemd voor de automotive. De tweede fase, mogelijk op dezelfde locatie, zal tegen 2025 in staat zijn meer dan 40 miljoen cellen per jaar te produceren. De fabriek vertegenwoordigt een initiële investering van 800 miljoen dollar, oplopend tot 2 miljard dollar in 2028, ter ondersteuning van de snelgroeiende markt voor energieopslag in Europa. De Gigafactory zal honderden directe en indirecte banen creëren, vitale vaardigheden van Koreaanse batterijdeskundigen overdragen en de economie een impuls geven in deze strategische sector die van cruciaal belang is voor de verwezenlijking van de Nederlandse en Europese ambities op het gebied van net zero.
Eurocell zal in slechts 12 maanden ‘productieklare’ technologieën produceren, veel sneller dan andere ‘gigafactories’, met gebruikmaking van zijn beproefde batterijproduct dat is geverifieerd en gevalideerd voor productie op schaal, aldus Eurocell in persinformatie.
‘Gesterkt door positieve betrokkenheid Nederlandse regering’
Nick Clay, Chief Commercial Officer, Eurocell EMEA: “In zijn Klimaatbeleid schetst Nederland zijn ambitie om Europa te leiden in de strijd tegen de opwarming van de aarde met een uitgebreide strategie om de uitstoot in alle sectoren te verminderen. In snelle uitbreidingsplannen in Europa, is Eurocell gesterkt door de positieve betrokkenheid die we de afgelopen maanden hebben gehad met zowel de Nederlandse regering als de NOM investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland. Nu we de laatste fase van de besprekingen ingaan, hebben we er alle vertrouwen in dat we de exacte locatie van onze eerste Europese Gigafactory in de nabije toekomst zullen kunnen bevestigen.” Dat de fabriek in Nederland zal komen is inmiddels ‘voor 99,9% zeker’, aldus Clay tegenover het FD.
De batterijen van Eurocell, ontwikkeld in Korea, hebben ook een aanzienlijk technisch voordeel, aldus de onderneming: ze gaan meer dan tien keer langer mee dan conventionele lithium-ioncellen, waardoor ze veel duurzamer zijn, zonder ‘end of life’-problemen en perfect voor ESS-toepassingen, aangezien ze ook 100% veilig zijn, zo claimt Eurocell.
NOM-directeur verheugd
Directeur Dina Boonstra van de NOM, die sinds een jaar betrokken is bij de contacten met de Koreanen, is erg blij dat Eurocell nu met dit nieuws naar buiten in getreden. ‘Dat geeft mij alle vertrouwen dat de fabriek ook daadwerkelijk gebouwd gaat worden.’ Waar precies is nu nog een van de onderwerpen van gesprek met de Koreanen, maar dat zal in elk geval de provincie Groningen of Drente zijn, met de Eemshaven en de regio Emmen als opties. ‘Friesland beschikt nu eenmaal niet over een bedrijventerrein dat groot genoeg is voor een fabriek als deze.’ Boonstra is ook verheugd over de honderden arbeidsplaatsen die deze vestiging met zich mee zal brengen. ‘De fabriek zal in stappen worden opgebouwd, maar zal op termijn vele honderden arbeidsplaatsen met zich meebrengen, op diverse opleidingsniveaus. We hebben een krappe arbeidsmarkt maar ik heb er alle vertrouwen in dat er voldoende mensen voor deze fabriek te vinden zullen zijn.’ De NOM zal zelf niet investeren in de plant: ‘De investeringen waar het hier om gaat zijn buiten de categorie waarin wij normaal gesproken investeren. Wij spelen vooral een rol in het vinden van de precieze locatie, waarbij natuurlijk ook de twee provincies betrokken zijn.’
Gesteund door Koreaans partners
Eurocell EMEA wordt gesteund door zijn Zuid-Koreaanse partners met tientallen jaren ervaring in elektrochemie, het maken van batterijen op grote schaal en het bouwen van gigafactories. Het bedrijf heeft ambitieuze expansieplannen, die nog worden versterkt door het aantal concurrerende mogelijkheden op het Europese vasteland dat het tijdens zijn zoektocht naar de eerste fase van zijn project heeft ontdekt. Omdat Europa verder is met de energietransitie dan Azië, hebben de Koreanen besloten om hun eerste fabriek hier te bouwen. Bij die keuze speelde ook een rol dat de EU hoge importtarieven wil gaan heffen op batterijen van buiten de Unie, aldus Nick Clay.