AAC Clyde Space en FSO Instruments en TNO creëren hub voor lasercommunicatie in Nederland

0

AAC Clyde Space en haar partners creëren een hub voor lasersatellietcommunicatie in Nederland, ondersteund door overeenkomsten met het Nederlandse TNO en FSO Instruments. De overeenkomst markeert de verbintenis van alle drie de partijen om een partnerschap op lange termijn op te bouwen en te streven naar een Europees ecosysteem voor lasersatellietcommunicatie, gevestigd in Nederland.

Luis Gomes, CEO van AAC Clyde Space: “Vooruitgang op het gebied van payloads met een hoog datavolume, zoals voor aardobservatie, heeft de noodzaak benadrukt van radicaal verbeterde downlink-mogelijkheden voor kleinere satellieten. Lasercommunicatie is ideaal om deze complexe uitdaging aan te gaan. Deze samenwerking plaatst ons in een ideale positie om aan deze snel opkomende vraag te voldoen”. zegt

Kees Buijsrogge, directeur TNO Space: “Deze nieuwe samenwerking onderstreept TNO’s toewijding om de overdracht van onze technologie te versnellen, de groei van optische satellietcommunicatiemogelijkheden in Nederland te bevorderen en een robuust netwerk binnen Europa en de NAVO te versterken.”

Commercieel levensvatbare terminal

De overeenkomst geeft ruimtevaarttechnologiebedrijf AAC Clyde Space het recht om de technologie van TNO’s lasercommunicatieterminal voor een periode van twintig jaar te gebruiken. Met afmetingen van 10 x 10 x 10 cm zijn deze terminals bij uitstek geschikt voor kleine satellieten, waarin AAC Clyde Space is gespecialiseerd. Hun doel is om een commercieel levensvatbare laserterminal voor kleine satellieten te maken die op grote schaal kan worden geproduceerd.

Eerste toeleveringsketen in Nederland

Om de terminal volledig te ontwikkelen heeft AAC Clyde Space aanvullende optische technologie nodig, die FSO Instruments zal leveren. Dit Nederlandse bedrijf voor optische instrumentatie heeft onlangs een soortgelijke licentieovereenkomst gesloten met TNO op het gebied van optische koppen, optische banken en een systeem voor grove puntuitlijning. Door verschillende licenties te verlenen voor de optische technologieën van TNO wordt een internationale toeleveringsketen opgezet voor de productie van lasercommunicatieterminals voor kleine satellieten, de eerste in zijn soort in Nederland.

Sneller en veiliger

Lasersatellietcommunicatie werkt door het vormen en verzenden van laserstralen over grote afstanden. Het zorgt voor verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen. Door te zenden via de infrarode golflengteband kan lasercommunicatie data-overdrachtssnelheden bereiken die 100 tot 1000 keer sneller zijn dan radiofrequenties, die momenteel worden gebruikt voor communicatie. Bovendien worden lasercommunicatieverbindingen als veiliger beschouwd omdat er zeer smalle optische laserstralen worden gebruikt in plaats van brede radiosignalen.

Recente succesvolle demonstratie en wereldprimeur

TNO ontwikkelt en bouwt al tientallen jaren optische instrumenten voor gebruik in de ruimte. In januari 2024 werd een succesvolle verbinding tot stand gebracht tussen de terminal op een Noorse satelliet en het optische grondstation van TNO in Den Haag. Deze succesvolle veldtest betekende een wereldprimeur voor snelle optische communicatie naar de aarde met behulp van een kleine en lichtgewicht optische terminal met Nederlandse technologie. De overeenkomst met AAC Clyde Space is gericht op het industrialiseren en commercialiseren van een versie van die terminal.

Technologie in opkomst

Door de toenemende vraag naar commerciële en overheidsgegevens is lasercommunicatietechnologie momenteel in opkomst. In de nabije toekomst zal de wereldwijde vraag naar lasersatellietcommunicatietoepassingen en -componenten naar verwachting exponentieel groeien.

blank

Link magazine special 2024: The Dutch High-Tech Industry and the European Ecosystem: stronger together. Read this edition digital.

AAC Clyde Space is gespecialiseerd in kleine satelliettechnologieën en -diensten die bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen in staat stellen om toegang te krijgen tot hoogwaardige, tijdige gegevens uit de ruimte. De groeiende capaciteiten brengen drie divisies samen:

Space Data as a Service – het rechtstreeks leveren van gegevens uit de ruimte aan klanten
Ruimtemissies – kant-en-klare oplossingen die klanten in staat stellen hun ruimtemissies
te stroomlijnen Ruimtevaartproducten en -componenten – een volledig assortiment kant-en-klare en op maat gemaakte subsystemen, componenten en sensoren

AAC Clyde Space streeft ernaar om in de door ons gekozen markten een wereldleider te worden op het gebied van commerciële kleine satellieten en diensten vanuit de ruimte, waarbij de vooruitgang in zijn technologie wordt toegepast om wereldwijde uitdagingen aan te pakken en ons leven op aarde te verbeteren.

De belangrijkste activiteiten van de Groep bevinden zich in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zuid-Afrika en de VS, met partnernetwerken in Japan en Zuid-Korea.

De aandelen van AAC Clyde Space worden verhandeld op de Nasdaq First North Premier Growth Market. De gecertificeerde adviseur van het bedrijf is Carnegie Investment Bank AB (publ). Het aandeel wordt ook verhandeld op de Amerikaanse OTCQX-markt onder het symbool ACCMF.

FSO Instruments, gevestigd in Delft, is een joint venture van Demcon en VDL Groep. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en levert hoogwaardige instrumenten voor vrije-ruimte-optica (FSO), in het bijzonder producten voor lasersatellietcommunicatie. FSO Instruments bouwt voort op de baanbrekende technologie die TNO samen met Demcon en VDL ETG heeft ontwikkeld en vervolgens tot wasdom heeft gebracht. Een kernteam van systeemarchitecten, senior engineers en business developers werkt nauw samen met Demcon, VDL ETG, TNO en gespecialiseerde leveranciers.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics