Martin van de Brink: Kennis, vaardigheden en het samenwerken van teams de basis vormen van een nieuwe machine.

0

Aan de verdiensten van Martin van den Brink, sinds kort voormalig-CTO en oud-president van ASML en technologisch visionair, twijfelt niemand meer. Zijn vasthoudendheid en vermogen om slimme technische mensen van meerdere bedrijven te laten samenwerken, waren een voorwaarde voor het succes van ASML, de wereldberoemde chipmachinefabrikant uit Veldhoven. Op de TU/e Research Day ontvangt hij daarvoor een eredoctoraat van de faculteit Mechanical Engineering. Erepromotor Patrick Anderson: “Martin van den Brink is een ambassadeur voor multidisciplinair samenwerken in de techniek.”

In aanloop naar de TU/e Research Day op 13 juni sprak ik met Martin van den Brink, Patrick Anderson, decaan van de faculteit Mechanical Engineering, en Maarten Steinbuch, universiteitshoogleraar Control Systems Technology. Zij zijn de erepromotoren van Van den Brink. Het werd een mooi gesprek over samenwerking in de techniek, system engineering en hoe je daarmee je doelen behaalt.

Waar begon de interesse in techniek?

Van den Brink: “Als kind wilde ik al graag weten hoe elektrische appraten werken en gemaakt worden. Dus haalde ik ze thuis uit elkaar en zette ik ze weer in elkaar. Dat lukte niet altijd goed, maar het was wel leerzaam.”

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Die drang naar kennis bleef de rode draad in zijn loopbaan. “Toen ik net bij Philips werkte en een folder over de waferstepper zag, was ik direct geïnteresseerd. Dit apparaat was een complexe integratie van vele verschillende technologieën. Ik moest weten hoe het in elkaar zat. Zo kwam ik bij ASML terecht, en de rest is geschiedenis.”

Samenwerken als basis

Veel van wat er bij chipmachinefabrikant ASML gelukt is op technologisch gebied, heeft de grenzen verlegd van wat er mogelijk is. Deels vanuit de verenigde kennis en kunde van alle ingenieurs, deels door Van den Brinks doorzettingsvermogen en blik naar de toekomst. Hoe kreeg hij dat voor elkaar?

“Ik wil zoveel mogelijk snappen en bemoei me inhoudelijk met de grote problemen. Ik hoef die problemen niet zelf op te lossen, maar daag de verschillende mensen stevig uit op de inhoud”, licht Van den Brink toe.

TU/e-eredoctor Martin van den Brink: Het mooiste is toch als kennis, vaardigheden en het samenwerken van teams de basis vormen van een nieuwe machine.

“Ik probeer tot de kern van de zaak door te dringen door dingen simpel te benaderen en te blijven doorvragen. Je moet hoofd- en bijzaken scheiden en alleen energie spenderen aan echte, wezenlijke problemen. Daar ligt voor mij de kern. Het mooiste is toch als kennis, vaardigheden en samenwerken van teams de basis vormen van een nieuwe machine.” Bron TU/E

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics