Trial and Error-award: ‘Ook negatieve onderzoeksresultaten en afgewezen onderzoeksvoorstellen verdienen publicatie – daar kunnen anderen van leren’.

0

Wetenschappelijk onderzoek loopt niet altijd zoals van tevoren bedacht of gehoopt. Soms houdt je hypothese geen stand, worden er fouten gemaakt. Soms leveren experimenten negatieve of onbruikbare resultaten op, die vervolgens in de prullenbak belanden. Postdoc Florencia Abinzano stond er juist op de negatieve resultaten van een dierstudie uit haar promotieonderzoek te publiceren samen met haar team, zodat anderen ervan kunnen leren. Daarvoor werd ze genomineerd voor de Trial and Error-award.

Het lijkt misschien een dubieuze eer om in de running te zijn voor een Trial and Error-award, maar Abinzano is er trots op. Ze werd genomineerd voor een onderdeel van haar promotie-onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2022 werkt ze als senior onderzoeker aan kraakbeenherstel aan TU/e-faculteit Biomedical Engineering, in de groep Orthopaedic Biomechanics.

Haar promotie rondde Florencia Abinzano af in maart 2024, twee kinderen, een coronapandemie, en een baan aan de TU/e rijker. In het slotwoord van haar proefschrift bedankt ze naast haar familie en collega’s ook de acht pony’s die zijn gestorven voor het onderzoek dat ze deed naar kraakbeenherstel.

Negatieve resultaten

Abinzano legt uit wat er is gebeurd: “Ik werkte aan een deelonderzoek in groot project. Mijn focus lag op kraakbeenherstel, anderen werkten aan een botimplantaat. “Alles leek in orde, maar soms zijn deze verschillende en beperkte modellen niet genoeg om de complexe situatie in een menselijke knie na te bootsen. Helaas hebben we dit op de harde manier moeten leren. Daarom werken we nu aan de ontwikkeling van meer realistische modellen met behulp van bioreactoren.”

blank

Link magazine februari/maart 2024 Thema: De keten op orde op lokaal niveau.
Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

“We hebben zes maanden lang in vivo onderzoek gedaan. Zoveel werk, van zoveel mensen, en dan met lege handen staan, was enorm teleurstellend. Door het probleem met het botimplantaat, konden we ook geen conclusies trekken over het kraakbeenherstel. We hadden ongelofelijk veel data en acht dode pony’s. We vreesden dat de data ergens in een la zou eindigen, omdat de resultaten negatief waren.”

Abinzano wil niet dat haar ervaring voor niks is geweest. “Ik heb waardevolle lessen geleerd over hoe we dingen anders hadden kunnen doen. Ik wil dat anderen van mijn fouten kunnen leren.”

Journal of Trial and Error

Abinzano besloot met andere leden van haar onderzoeksteam uit een artikel te schrijven over de geleerde lessen en dat aan te bieden voor publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Trial and Error.

“Dat was een langer proces dan ik had gehoopt, maar nu was al het onderzoek dat we hebben gedaan niet voor niks. Andere onderzoekers kunnen in het artikel lezen wat er misging in ons project. En leren wat ze zelf beter kunnen doen.”

Gat dichten

Het open access tijdschrift Trial and Error is een initiatief van de Universiteit Utrecht. Het doel is ‘het gat dichten tussen wat onderzocht en gepubliceerd wordt’, zo schrijven ze op hun website. “Het is een klein tijdschrift, maar de mensen die het maken, nemen open science extreem serieus”, zegt Abinzano. Publiceren in dit open access tijdschrift is gratis, dankzij financiële steun van het Descartes Centrum voor de Geschiedenis en Filosofie van de Wetenschappen en de Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Ze publiceren niet alleen gefaalde experimenten, maar ook afgewezen onderzoeksvoorstellen. En artikelen waarin gereflecteerd wordt op meta-science: wetenschappelijke studies naar de wetenschap zelf en de uitdagingen die daarbij horen. Bron TU/E

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics