Drie trends in ERP-systemen: AI, low-code en ketensamenwerking

0

Onlangs verscheen het boek ‘ERP-systemen voor Productie en Groothandel 2024-2025’, een update van onafhankelijk vergelijkend onderzoek naar 41 ERP-systemen. De ERP-leveranciers doorliepen 3.000 vragen over het systeem, de functionaliteiten, de flexibiliteit en de implementatie. In de vorige editie, uit 2023, waren al 36 partijen volledig onderzocht en gevalideerd. ‘Wanneer functionaliteiten van bestaande leveranciers zijn gewijzigd, kunnen we dat tussentijds aanpassen’, zegt onderzoeker Ruud Smetsers die met zijn medeauteurs van adviesbureau IPL ook vijf nieuwe systemen toevoegde: DELMIAWorks van Dassault Systèmes, Microsoft Dynamics365 Business Central van Logic Vision, Odoo van Aardug-RMO, Priority ERP van Prio1 en SAP S/4HANA van Emixa.

blank

De 1-daagse masterclass vindt opnieuw plaats donderdag 3 oktober 2024. Aanmelden en informatie.

Hoewel er in een jaar tijd vaak geen grote wijzigingen zijn op dat vlak, constateert Smetsers wel drie duidelijke trends. Allereerst gaan de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie hard, weet Smetsers. ‘We zien het in de softwarewereld en het bedrijfsleven. Grotere internationale spelers lopen voorop en investeren flink. Tegelijk zijn er steeds meer toepassingen van AI, waardoor deze niet meer alleen zijn voorbehouden aan de koplopers.’ Zo kunnen kleinere bedrijven al gebruikmaken van AI voor betere herkenning van scans en om data te genereren, te analyseren en conclusies te trekken. ‘AI kan ondersteunen bij besluiten over budgetten en om voorraden te voorspellen. Als je meer met AI kunt invullen, kun je dat steeds breder toepassen.’ Is dat terug te zien in extra functionaliteiten in de ERP-systemen? ‘Vooralsnog hebben met name grote partijen, zoals Microsoft en Oracle, daarvoor meer investeringsruimte. Net als bij de stap naar de cloud. De kleinere ERP-partijen volgen later’, zegt Smetsers.

Ten tweede noemt Smetsers het stijgende aanbod in zogenoemde low code- of no code-applicaties, waarmee je een ERP-systeem kunt uitbreiden. ‘Dat zijn apps, ook vanuit andere partijen dan je ERP-leverancier, waarvoor weinig of geen programmeercode nodig is’, legt hij uit. ‘Als een bedrijf een heel specifiek proces heeft en het ERP-systeem daar niet op aansluit, is zo’n aanvullende oplossing een uitkomst.’ Vaak worden deze applicaties ook door AI ondersteund.

Ten slotte neemt de digitalisering van de keten en de samenwerking tussen bedrijven verder toe. Smetsers: ‘Voorheen zagen we groothandels vooroplopen in digitale samenwerking door orders te automatiseren. Nu zien we dat ook gebeuren bij de kleinere productiebedrijven. Ze wisselen meer en meer bestanden en informatie uit met ketenpartners, via bijvoorbeeld het Smart Connected Supplier Network. SCSN kun je ook bij de kleinere ERP-applicaties inrichten.’ Deze digitalisering kan een grote efficiencyslag betekenen, weet Smetsers. ‘Processen veranderen en de samenwerking in de keten wordt versterkt.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics