Door Alexander Pil.
‘We doen mee omdat het leuk is, maar als je dan op de baan staat, wil je ook winnen ook.’ Dat is de stemming onder de deelnemers aan het Link-golftoernooi begin juni op de banen van Best Golf in Best. En dus wordt het stiekem best een beetje fanatiek en krijgt de organisatie het meteen op haar bordje als een genoteerde handicap niet blijkt te kloppen: ‘Ik heb 19, geen 16.’ Voor de golfleken: hoe hoger de handicap, hoe meer bonusslagen een speler krijgt. En dat elke slag telt, blijkt aan het eind van de middag..
Tijdens de derde editie van het Link Magazine Golf Tournament wordt gespeeld volgens de regels van Texas Scramble. Dat houdt in dat alleen de beste slag van de vier personen in een flight telt. ‘Ik golf bijna nooit’, vertelt MARNIX LANGEVELD (Moba). ‘De vorige keer was een jaar geleden hier op ditzelfde toernooi. En daarvoor misschien wel tien jaar geleden.’ Voor de eindscore van zijn team maakt dat niet uit, want zijn flightgenoten kunnen dat compenseren en ook de uitgedeelde handicaps zorgen voor een gelijk speelveld.
Dat ook WOUTER KOTHUIS (All Brake Systems) handig van die regels heeft gebruik- gemaakt, blijkt als hij bij terugkeer in het clubhuis vertelt over zijn mooiste slag van de dag: ‘Twee van mijn teamgenoten hadden al een mooie bal geslagen, keurig op de fairway. We lagen er dus goed voor. Toen was het mijn beurt. Er was nog een kans om een stuk van de baan af te snijden, over een boom heen, maar dat was vol risico.’ Kothuis ging er vol voor, en vertelt vol trots: ‘Ik sloeg de perfecte bal, al zeg ik het zelf.’
Even verderop weten ze het zeker: ze waren de besten vandaag. Ze zijn dan ook gaan zitten aan het tafeltje waar de grote trofee voor de winnaars al klaar- staat. Een beetje grootspraak is het wel, knipoogt JASON KANT (LM Systems): ‘Het ging op en af, soms heel mooie slagen, soms wat minder. Heel wisselend.’ Tsja, de Link Golf Cup is ook een wisselbeker.
SJORS DE ROOIJ (SMC) is allerminst een fervent golfer. ‘Het is pas de tweede keer. Het was dus even zoeken naar de afslagen die ik voor mijn rekening kon nemen’, zegt hij
met een lach op z’n gezicht. Onderdeel van het Texas Scramble-concept is namelijk dat een flight niet alleen op de slagen van de beste speler kan leunen. Van iedereen in het team moeten ten minste vier afslagen op het scoreformulier worden genoteerd.
Gaat dat altijd eerlijk, wil de golfincapabele redacteur van dienst weten, die zichzelf tijdens een rondje op de midgetgolfbaan regelmatig een herkansing geeft? CARL BERLO (247Tailorsteel), met een handicap van slechts 4,3 op papier de beste golfer van de dag, zegt: ‘Ja hoor, want je bent alleen maar tegen jezelf aan het liegen als je het niet doet.’ Het gaat er fanatiek aan toe op de golfbaan in Best, maar sportiviteit staat voorop.
Terug naar DE ROOIJ. Zijn bedrijf, SMC, is samen met Fellowmind en LM Systems ook dit jaar weer sponsor van het toernooi. ‘Op de golfbaan ontmoet je je klanten en toeleveranciers op een andere manier. Dat maakt het heel waardevol voor ons om erbij te kunnen zijn.’ Flightgenoot MICHIEL BLOEMEN (3T) vult aan: ‘In Nederland kennen we die cultuur niet zo om buiten het kantoor met zakelijke relaties af te spreken. Werk en privé zijn strikt gescheiden. In het buitenland is dat vaak heel anders. Internationale klanten vinden het heel onbeleefd als je ze niet mee uit eten neemt als ze op bezoek zijn.’
THOM VAN OSS (Apex Dynamics) en TAL GONEN (Merkelijkheid) spreken juist heel regelmatig met elkaar af op de golfbaan. ‘Vier keer per jaar toch minstens’, schat Van Oss. Dat ze elkaar goed aanvullen, blijkt als gastvrouw/uitgever Mireille van Ginkel (Link Magazine) even later de winnaars bekendmaakt. De flight van Gonen en Van Oss, met ook TOINE VAN DEN OETELAAR (Matas Electronics) en GER SLOOS (Van Egmond Groep), heeft vandaag de beste score neergezet. ‘Toine heeft ons er een paar keer doorheen gesleept, hoor’, geeft Sloos zijn teamgenoot letterlijk en figuurlijk een schouderklopje. Flightcaptain VAN DEN OETELAAR is blij met het compliment maar zegt zelf nuchter: ‘De zwakke momenten van de een werden mooi opgevangen door sterke slagen van de ander.’
In zijn overwinningsspeech deelt VAN DEN OETELAAR zelf ook een schouderklopje uit. ‘Ik was hier een paar weken geleden ook en toen lagen enkele banen er nog niet zo mooi bij als vandaag’, vertelt hij. ‘Complimenten dus voor de mensen hier bij Best Golf’.
Als daarna blijkt dat de winnende flight maar een slag minder nodig had voor de 18 holes dan de nummer 2, claimen ze alle vier dat precies hun ene slag op hole zoveel het verschil heeft gemaakt. Dan gaan al snel de eerste beelden van de beker naar het thuisfront. Volgend jaar weer!
Foto’s: Vincent Knoops