Stetec verhoogt productie door investering in software en machinepark

0
Al ruim 25 jaar levert Stetec in Maarheeze hoogwaardig plaatwerk in RVS,aluminium en staal. Met een uitgebalanceerd machinepark worden jaarlijkstalloze series plaatwerkproducten vervaardigd. Met de laatste aanpassingen inhet bedrijf wil Stetec efficiënter werken en de productie opschroeven. De nieuwe machines van SafanDarley hebben daarin een belangrijk aandeel. 
Algemeen directeur Marcel Zalm startte Stetec in 1991 in Valkenswaard. Nu is de onderneming gevestigd in een fraai,modern pand in Maarheeze. “Stetec maakt precisie plaatwerk van aluminium, staal en RVS in diktes van 0,3 millimeter tot 4 millimeter”, vertelt manager operations Sebastiaan Vriesema. Het bedrijf geldt volgens Vriesema als onestopshop voor kleine en grote series plaatwerkproducten. Er wordt veel aandacht besteed aan de werkvoorbereiding zodat de productie run efficiënt kan verlopen. “Hierdoor zijn we sterk in het produceren van producten met een repeterend karakter in alle mogelijke stadia van de life cycle. Het hoogwaardig plaatwerk wordt gebruikt voor highend toepassingen in onder meer de medische sector,defensie, elektronica en automotivesector. We hebben een strategische keuze gemaakt om diverse markten te bedienen entevens voor een geografische spreiding. We willen niet afhankelijk zijn van één sector of regio.”

Manager operations Stetec Sebastiaan Vriesema

Groei
Die strategie werpt vruchten af: Stetec telt nu 27 medewerkers.“Er zit vooral groei in de productie. Zo hebben we recent weer enkele nieuwe collega’s mogen verwelkomen”, stelt Vriesema. Bovendien werd vorig jaar een fikse order geplaatst bij SafanDarley.  “We hebben twee gedateerde kantbanken vervangen en wilden direct uitbreiden met één extra machine. Nu beschikken we over een modern en uitgebalanceerd machinepark.We hebben vier SafanDarley kantpersen: een servoelektrische EBrake 35T1250 en twee servoelektrische EBrakes 100T3100.Daarnaast nog een hydraulische HBrake 120T3100. We hebben gekozen voor één merk, SafanDarley om meer flexibiliteit in de productie te brengen.” De nieuwe machines zijn geïnstalleerd direct na de zomersluiting,zodat de productie zoveel mogelijk kon doorgaan. De medewerkers waren daarvóór al opgeleid bij SafanDarley. “Dat werkte heel goed.” 

Continu
De machines zijn voorzien van dubbele beeldschermen die ERP informatiede zet volgorde en andere gegevens tonen die de zetters nodig hebben. “We zien de producten op de schermen vande machines als een beweegbare 3Danimatie. De kans opvergissingen wordt daardoor kleiner.” Ook heeft Stetec geïnvesteerd in nieuwe inpers machines van Haeger, de meest geavanceerde persen van dit moment.Daarnaast zijn er twee ponslasermachines gekoppeld aan een volautomatisch magazijn, zodat onze productie 24 uur per dag doorgaat.”Momenteel onderzoekt Stetec de mogelijkheden van een nieuw, offline programma van SafanDarley. “Bij deze werkwijze wordt niet meer aan de buigbanken geprogrammeerd maar vóór de start van de productie. We hopen deze volgende stap binnenkort te kunnen implementeren. Deze mogelijkheden waren voor ons ook mede een reden om te kiezen voor machines van SafanDarley”, zegt de manager operations. “We denken met deze nieuwe werkwijze meer rendement in de productie te realiseren.”
Ontwikkeling
Stetec heeft ook gekozen voor gereedschapskasten van SafanDarley. “Dan weten we precies waar alles ligt en ziet de werkruimte er netjes uit.” Dat past bij de LEANfilosofie die Stetec hanteert. “Over productie is afval en dat moet voorkomen worden. We proberen zo efficiënt mogelijk met de grondstoffen om te gaan en aan het eind van deproductierun exact uit te komen op het door de klant gewenste aantal. Tevens zijn we ISO9001 gecertificeerd; dit systeem draagt bij aan onze filosofie van ‘continuous improvement’. Er zijn altijd zaken die beter kunnen door andere technieken of nieuwe machines. Met de investeringen van afgelopen jaar hebben we een grote stap gemaakt om ook de komende jaren topkwaliteit plaatwerk tegen een concurrerende prijs te kunnen leveren. Maar je bent nooit klaar en dat maakt dit werk zo leuk.”
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics