Solar Team Eindhoven bereikt met off-road zonneauto Stella Terra na 1000 km door Marokko de Sahara.

0

TU/e-studententeam Solar Team Eindhoven heeft het eindpunt bereikt van hun 1.000 kilometer lange testrit, van Noord-Marokko naar de Sahara, met ‘s werelds eerste off-road zonneauto Stella Terra. In Marokko reed de zonneauto door droge rivierbeddingen, bosgebied, over steile bergpaden en door het losse woestijnzand.

blank

Foto Bart van Overbeeke

“Het was een ongelooflijke reis met een positief einde. De efficiëntie van Stella Terra was moeilijk te voorspellen. Daarom wisten we niet zeker of we het op zonne-energie zouden redden. Tijdens de rit bleek Stella Terra 30 procent minder energie te verbruiken dan verwacht. We konden de hele rit rijden op de energie van de zon en waren niet afhankelijk van laadpalen”, legt teammanager Wisse Bos uit.

De zonne-energie voor Stella Terra wordt opgevangen door zonnepanelen op het dak. Met deze zonnepanelen en de robuuste constructie bereikt Stella Terra volledige onafhankelijkheid op een duurzame manier, waar ook ter wereld. Deze zonneauto, die straatlegaal is, heeft een topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1.200 kilogram en heeft een actieradius van 710 kilometer op een zonnige dag. Off-road is de actieradius gemiddeld zo’n 550 kilometer, afhankelijk van de ondergrond.

De uitdaging

Het bouwen van een zelfvoorzienend off-road voertuig brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, voor zover bekend is het wereldwijd de eerste in zijn soort. “Stella Terra moet bestand zijn tegen de zware omstandigheden van off-road rijden, terwijl het efficiënt en licht genoeg blijft om door de zon te worden aangedreven. Daarom moesten we bijna alles voor Stella Terra zelf ontwerpen, van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen”, zegt teammanager Bos.

Volgens Bos loopt Stella Terra vijf tot tien jaar voor op de huidige markt. “We verleggen de grenzen van de technologie. Met Stella Terra willen we laten zien dat de transitie naar een duurzame toekomst reden biedt voor optimisme en individuen en bedrijven stimuleren om de energietransitie te versnellen.”

Solar Team Eindhoven bouwt innovatieve, efficiënte auto’s aangedreven door de zon. Het team won eerder vier keer op rij de World Solar Challenge in Australië en kwam uit in de gezinsautoklasse (Cruiser-klasse). Met de Stella’s wil het team laten zien dat er volop kansen zijn voor een duurzame mobiele toekomst en daarmee iedereen stimuleren om de energietransitie te versnellen. Bron TU Eindhoven

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.