Technologie twijfelt ook: Dertien dilemma’s over innovatie en ethiek

0

Technologie twijfelt ook van auteur Filip Van den Abeele werpt een fascinerende blik op de lusten en lasten van technologie, waarbij het zowel wetenschappelijke vooruitgang als ethische vragen in onze snel veranderende wereld onder de loep neemt. Het boek benoemt de ethische dilemma’s van innovatie en laat zien dat ook technologie soms twijfelt.

hoe zullen zelfrijdende auto’s omgaan met morele dilemma’s op de weg? Wat zijn de ethische implicaties van robots die voor kinderen zorgen? En welke impact hebben zelflerende machines op de arbeidsmarkt? Het boek brengt deze en andere prangende kwesties onder de aandacht en daagt de lezer uit om kritisch na te denken over de grenzen van technologische vooruitgang.

  • ‘Een algoritme reproduceert, met wiskundige stelligheid, het vooroordeel dat diepgeworteld is in de onderliggende data.’
  • ‘We staan er niet steeds bij stil dat voor het warenhuis de klantenkaart fungeert als een vergrootglas.’
  • ‘Slagen machines erin om ons als werkmens te emanciperen of luiden robots net een nieuwe vorm van slavernij in?’

In een tijdperk waarin wetenschappelijke en technologische innovaties ons dagelijks leven transformeren, biedt Technologie twijfelt ook een diepgaand inzicht in de positieve impact van deze vooruitgang. Slimme apparaten, zelflerende machines en bigdata-analyse hebben ons leven aanzienlijk verbeterd en eenvoudiger gemaakt, en beloven nog meer opwindende doorbraken in de toekomst.

Maar Technologie twijfelt ook gaat verder. Filip legt de lezer 13 dilemma’s voor: hoe zullen zelfrijdende auto’s omgaan met morele dilemma’s op de weg? Wat zijn de ethische implicaties van robots die voor kinderen zorgen? En welke impact hebben zelflerende machines op de arbeidsmarkt? Het boek brengt deze en andere prangende kwesties onder de aandacht en daagt de lezer uit om kritisch na te denken over de grenzen van technologische vooruitgang.

Het boek is gericht op iedereen die meer wil weten over technologische innovaties en die dieper wil nadenken over de bijbehorende ethische kwesties. Technologie twijfelt ook mikt tevens op managers, ondernemers, politici en het onderwijswezen.

‘Technologie is een ladder waarmee wij hoogte winnen. Maar ze werpt soms haar schaduw vooruit, wat ons dwingt om na te denken over de mens die we zijn en de maatschappij die we wensen.’

Filip Van den Abeele is wetenschapper, ingenieur en ondernemer. Hij was jarenlang chef wetenschap bij de VRT voor programma’s als De laatste show en Ook getest op mensen. Als veelgevraagd keynotespreker over onder meer Industrie 4.0, big data en artificiële intelligentie is hij een warmbloedig ambassadeur van Science, Technology, Engineering & Mathematics (STEM).

Technologie twijfelt ook, Dertien dilemma’s over innovatie en ethiek, Pelckmans, ISBN 978 94 6401 443 3

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.