ERC kent 2,5 miljoen euro toe voor onderzoek op data gebaseerd modelleren van dynamische netwerken

0

De European Research Council (ERC) heeft een Advanced Grant toegekend aan prof.dr.ir. Paul Van den Hof, werkzaam in de Control Systems Group van de faculteit Electrical Engineering. Met een bedrag van 2,5 miljoen euro is het één van de grootste onderzoekssubsidies die een individuele onderzoeker in de wacht kan slepen.

TU eindhovenMet de beurs, bedoeld voor vijf jaar onderzoek, gaat Van den Hof fundamenteel onderzoek doen aan het op data gebaseerd modelleren van dynamische netwerken. Het gaat hier om complexe systemen met een groot aantal onderdelen en onvoorspelbare verbindingen. Het beheersen en optimaliseren van zulke systemen gebeurt in de praktijk aan de hand van modellen. Voor dit type complexe netwerken zijn de bestaande modelvormingstechnieken echter ontoereikend.

Modellen
Van den Hof gaat door grote hoeveelheden beschikbare data te verzamelen uit zulke systemen de modellen ontwikkelen. Het project is vooral bedoeld om de theoretische basis te leggen voor dit soort geavanceerde modellen. De modellen kunnen vervolgens ingezet worden bij een groot aantal concrete voorbeelden van dynamische netwerken.

Smart grids
Te denken valt bijvoorbeeld aan zogeheten ‘smart grids’: intelligente en flexibele elektriciteitsnetwerken die worden gekenmerkt door verschillende soorten afnemers en een onvoorspelbaar aanbod. Een ander mogelijk toepassingsgebied is het optimaliseren van industriële productieprocessen, bijvoorbeeld door de interactie tussen verschillende processen van een geheel industrieel complex mee te beschouwen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics