Health-innovators en hightech-maaksector vinden elkaar

0

Heel veel ‘om de hoek’, maar niet altijd 

Start-ups in de health-sector en hightech-maakbedrijven, in Oost-Nederland vind je beide te kust en te keur. Ideaal, omdat de start-up zijn innovatie ‘om de hoek’ kan laten produceren. ‘Negentig procent van de partijen waarmee wij samenwerken zit in deze regio’, zegt er een. Maar soms is wat nodig is zó specifiek, meldt de ander, dat het alleen lukt met een partij verder weg – tot in Rusland aan toe. 

IPaDiC in Deventer ontwikkelt de DiaLin, een innovatieve inwendige insulinepomp. Veel ingenieuzer, compacter/lichter en betrouwbaarder dan het al circa dertig jaar gangbare – en al die tijd niet of nauwelijks verbeterde – pompsysteem. De DiaLin doseert de insuline veel nauwkeuriger, dankzij een slimme sensor, wat ruim vijftig procent insuline uitspaart. Bovendien reduceert hij het aantal ziekenhuisopnames (en, als dat toch eens moet, is een operatie veel minder ingrijpend), is hij zelfreinigend (geen verstoppingen meer), gaat hij twintig jaar mee – en is hij via bluetooth op elke plek in de wereld uit te lezen.Insuline pomp

Unieke kans

‘De DiaLin bespaart type-1 diabetespatiënten, die alleen met een inwendige insulinepomp geholpen zijn, een hoop ellende en stress; en omdat alles dubbel is uitgevoerd is de patiënt altijd in control’, vertelt Gerrit Stam, algemeen directeur van IPaDiC (Internal Pump and Diabetes Control). En hij kan het weten, want is zelf al twintig jaar ‘aan de pomp’. ‘Ik weet wat er niet goed is en moet veranderen. Dit is een unieke kans; die krijgen we geen tweede keer.’ De DiaLin, een idee van de bekende internist en diabetes-specialist Henk Bilo (Isala Klinieken, Zwolle), is conceptueel nagenoeg klaar. ‘We staan in de startblokken om het eerste fysieke prototype te gaan bouwen. Met hulp van ontwikkelingsmaatschappij Oost NV en het Health Innovation Park Zwolle zijn we sponsoren aan het zoeken om dat traject van clinical trials en uiteindelijk marktintroductie te kunnen doorlopen; daarbij kijken we bijvoorbeeld ook naar crowdfunding.’ Oost NV helpt ook bij het vinden van partijen die de diverse componenten voor de drie onderdelen waaruit de DiaLin bestaat – insulinepomp, service-eiland en communicatie-unit (à la een smartphone) – gaan maken. Het is nog even te vroeg om namen te noemen, maar Gerrit Stam wil wel kwijt dat ‘negentig procent van de partijen’ in Oost-Nederland zijn thuis heeft.

Verre te prefereren

Bij de Hemoclear, waar Medical2Market (van anesthesioloog Arno Nierich, eveneens verbonden aan de Isala Klinieken) z’n tanden inzet, ligt dat anders. Dat vertelt Marcel Zwaal, diemarcel Zwaal 1 de zakelijke kant van M2M voor zijn rekening neemt. ‘Hemoclear is een even ingenieus als simpel systeem om wondvocht dat tijdens of na operaties vrijkomt te filteren (lees: te zuiveren) en de dan schone rode bloedcellen terug te geven aan de patiënt. Wat niet alleen duur donorbloed scheelt, maar ook medisch te prefereren is boven bloed van een ander toedienen. Het kan al lang: met zogeheten cell savers, grote en dure apparaten die – anders dan de Hemoclear – eigenlijk alleen op OK’s worden ingezet. En die wat ruwer omgaan met het kwetsbare materiaal dan de Hemoclear, die de eenvoud heeft van bijvoorbeeld een koffiefilter, omdat hij gewoon de zwaartekracht benut en niet, zoals in die cell savers, centrifugaalkrachten. Maar kijk dieper en je ziet heel slimme technologie. Met name in het filter (disposable, voor eenmalig gebruik), een nanofolie met heel kleine en precieze perforaties die worden gemaakt met behulp van een cyclotron. Een Duits bedrijf, gekend producent van nierdialysefilters waarmee Medical2Market eerder had samengewerkt, had niet meteen een goede oplossing. Maar wel contacten met een bedrijf dat die wel had – in Rusland. ‘Die heeft ons goed geholpen om de Hemoclear verder te brengen’, zegt Marcel Zwaal. Voor dat essentiële onderdeel dus geen maakpartner in Oost-Nederland – ‘we denken dat die Duitse partner het filter gaat maken’. Maar voor de andere componenten – filterbehuizing en meer – zijn maakbedrijven ‘om de hoek’ wel degelijk in de race. ‘Voor assemblage en verpakken zijn cleanroomcondities een must’, verklaart Zwaal tot besluit. Nou, die zijn er volop in Oost-Nederland. Alle reden voor Oost NV om het innovatietraject voor de Hemoclear eerder al te ondersteunen bij de eerste EFRO-financiering en recent via RedMedtech Ventures.

Wij hebben dit artikel gepubliceerd in de Oost Nederland special 2016

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics