Vier partijen in de race voor de Europese aanbesteding voor aanleg en beheer van 2300 slimme laadpalen

0

Er hebben zich vier marktpartijen gemeld die aan de slag willen met de aanleg en beheer van 2300 slimme laadpalen in Overijssel en Gelderland. In oktober 2017 schreven de twee provincies de grootste Europese aanbesteding uit op het gebied van laadpalen. Partijen hadden tot 8 januari de tijd om zich te melden. Er zijn vier offertes binnengekomen.

Gedeputeerden Annemieke Traag voor Energie en Bert Boerman voor Mobiliteit zijn blij met de offertes: “Overijssel wil verduurzamen om ook in de toekomst een aantrekkelijke leefomgeving te kunnen blijven bieden aan de inwoners. Terugdringen van de uitstoot door het stimuleren van elektrisch vervoer is één van de manieren waarop we daaraan werken. Door voldoende openbare laadpalen in gemeenten, kan het elektrisch vervoer verder groeien. De provincie ondersteunt de gemeente bij de aanleg van laadpalen, en neemt hen daarbij werk uit handen.”

De laadpalen worden geplaatst in de openbare ruimte in steden en dorpen. Iedereen met een elektrische auto kan er gebruik van maken. Een grotere beschikbaarheid van laadpalen moet de overstap naar elektrische auto’s aantrekkelijker maken en versnellen.

Pilot Flexibel laden

Elektrisch vervoer zorgt voor een extra belasting van het huidige elektriciteitsnetwerk. Op piekmomenten kan deze extra belasting problemen geven. We vragen de e-rijder daarom om te laden tijdens de uren dat er voldoende energie beschikbaar is. Dit kan door gebruik te maken van het zogeheten flexibel laadprofiel. Dit zorgt ervoor dat het laden in de avonduren, de toptijd, langzamer gaat, en op rustige momenten sneller. De e-rijder kan alsnog kiezen voor sneller laden indien dat nodig is. Dit slim laden is nog niet eerder op deze schaal uitgevoerd.

Vervolgplanning

Op dit moment worden de offertes beoordeeld. Daarna volgt het beoordelen van de laadpalen. Naar verwachting maken we begin mei de winnende partij bekend. De eerste laadpalen kunnen dan waarschijnlijk rond de zomer worden geplaatst.

Grootste Europese aanbesteding van laadpalen

De provincies Gelderland en Overijssel werken samen bij deze aanbesteding, en ondersteunen op deze manier in totaal 44 gemeenten bij de verduurzaming van de mobiliteit.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics