Twintigste editie van Kunststoffenbeurs in teken van innovatie en duurzaamheid

0

Eind deze maand, op 26 en 27 september, organiseert Mikrocentrum, het kenniscentrum voor de technologische industrie, voor de twintigste keer de Kunststoffenbeurs. Het compacte event verenigt het complete ecosysteem rond kunststoffen – van ontwerpers, grondstoffenleveranciers en producenten tot machinebouwers, matrijzenmakers en softwareontwikkelaars. De beurs en het bijbehorende congresprogramma staan in het teken van technologie en innovatie maar bestrijken ook de zakelijke en maatschappelijke aspecten van kunststoffen.

LINK 20 JAAR – KUNSTSTOFFENBEURS 20 JAAR: Compleet ecosysteem op compacte beurs

Tijdens de eerste editie van de Kunststoffenbeurs, in 1999, stond spuitgieten in het middelpunt. Met tachtig exposanten en 1.500 bezoekers was het meteen een geslaagd event. Geleidelijk groeiden de aantallen exposanten en bezoekers, tot nu zo’n 275, respectievelijk 3.500. Daarmee is beurslocatie Koningshof in Veldhoven gedurende twee dagen volledig gevuld. Inhoudelijk is de Kunststoffenbeurs eveneens gegroeid en verbreed. Productietechnieken als extrusie, thermovormen en 3D-printen deden hun intrede, het belang van software (voor productontwerp en productiebesturing) nam toe en maatschappelijke thema’s kwamen op de agenda.

20 Jaar actualiteit

Dankzij deze ontwikkeling is de Kunststoffenbeurs uitgegroeid tot dé – gratis toegankelijke – ontmoetingsplek voor de gehele kunststof- en rubberindustrie in de Benelux. Tijdens de komende jubileumeditie kunnen de bezoekers een reis door twintig jaar Kunststoffenbeurs maken en ervaren hoe het zo vanzelfsprekende gebruik van kunststof en rubber een belangrijke rol in onze samenleving speelt. De expositie daarover wordt mede ingericht door exposanten van het eerste uur. Tegelijkertijd staat het beursprogramma volop in het teken van de actualiteit. Thema’s zijn onder meer circulaire economie, duurzaamheid, slimme grondstoffen, nieuwe materialen, kostprijsbesparing, productontwikkeling, innovatieve productiemethoden en automatisering.

Duurzaamheid

Een urgent thema is duurzaamheid, want bij consumenten hebben kunststofproducten en -verpakkingen tegenwoordig een negatief imago, onder meer vanwege het zwerfafval en de ‘plastic soup’ in de oceanen. Terwijl op veel terreinen kunststoffen juist positieve bijdragen leveren en niet meer weg te denken zijn. Zoals in de medische wereld, waar kunststofhartkleppen en -infuuszakken letterlijk van levensbelang zijn. Of thuis en in de supermarkt, waar het plasticfolie om een komkommer de houdbaarheid verlengt en dus verspilling tegengaat. En in de luchtvaart- en automobielindustrie, die met de vervanging van metaal door kunststof in allerlei onderdelen voor gewichtsreductie zorgt; dat resulteert in forse besparingen op brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

Continuïteit en innovatie

Zo levert toepassing van kunststoffen talloze voorbeelden van bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen. Om deze over het voetlicht te brengen, werkt beursorganisator Mikrocentrum samen met branchevereniging NRK. Vorig jaar lanceerde NRK het initiatief Rethink om een helder beeld te schetsen van de verduurzaming van onze samenleving en de actieve rol die de Nederlandse kunststof- en rubberindustrie daarin speelt. Productinnovatie is cruciaal en daarnaast heeft ook procesinnovatie maatschappelijke spin-off. Actuele ontwikkelingen in de smart industry, zoals digitalisering en big data, maken productieprocessen efficiënter en dragen zo bij aan het behoud van productie, en dus werkgelegenheid, voor ons land. Over duurzaamheid gesproken: continuïteit en innovatie vormen de rode draad in twintig jaar Kunststoffenbeurs.

Thema’s door de jaren heen

1999      Specialisatie en samenwerking
2000      De volledige spuitgiet- en extrusiewereld onder één dak

2001      Specialisatie en samenwerking

2002      Creatief met kunststoffen

2003      Grenzen (ver)kennen

2004      Topprestaties met kunststoffen

2005      Kansen met kunststoffen

2006      Inspireren en innoveren

2007      Kunststoffen met toekomst

2008      De toekomst van kunststoffen

2009      Presteren door innoveren

2010      Vernieuw en combineer

2011      Materiaal- en product(ie)innovatie

2012      Geen toekomst zonder kunststoffen

2013      Innovatieve materialen en processen

2014      Van metaal naar kunststof

2015      Smart met kunststoffen

2016      Van idee tot product

2017      Rethink, recycle, re-use & renew

2018      20 Jaar kunststoffen

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics