TNO wil meerderheid in TNO Bedrijven BV verkopen.

0

TNO maakt vandaag bekend dat het de intentie heeft om in de loop van 2016 een meerderheidsaandeel in TNO Bedrijven BV te verkopen. Deze stap past in de langetermijnstrategie van TNO om de technology transfer naar het bedrijfsleven verder te versterken.

Slagkracht en vliegwielen

Door het aangaan van een strategisch partnership met een externe partij wordt de commerciële en financiële slagkracht van TNO Bedrijven BV verder versterkt. Ook wordt hiermee  de strategische kennispositie van TNO zelf versterkt. “Zo slaan we twee vliegen in één klap”, aldus CEO Paul de Krom van TNO.

Minister Kamp

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ): “TNO is als belangrijk Nederlands kennisinstituut een schakel tussen wetenschap en bedrijfsleven. De voorgenomen verkoop leidt tot een verbetering van de positionering van TNO. Zo ontstaat een duidelijkere scheiding tussen de publieke en private rol van het kennisinstituut. Ook voor de betrokken bedrijven heeft de verkoop van het meerderheidsbelang door TNO belangrijke voordelen. Zo kunnen ze straks meer bedrijfsmatig gaan werken en krijgen ze meer mogelijkheden om externe financiering aan te trekken.”

De minister heeft vrijdag 16 juni de Kamer per brief geïnformeerd over het voornemen tot verkoop van het meerderheidsaandeel door TNO. TNO kan dit besluit zelfstandig nemen. Wel heeft de minister de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van TNO Bedrijven uit te sluiten van verkoop, bijvoorbeeld vanwege de publieke rol van deze bedrijven of om te voorkomen dat intellectueel eigendom van nationaal strategisch belang wordt overgedragen aan private partijen. Dit wordt door TNO en EZ besproken.

Een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van corporate finance zal vanaf deze week de oriëntatie op de markt begeleiden. Bij voldoende interesse van een strategische partner die de langere termijn visie en missie van TNO en TNO Bedrijven BV deelt, wil TNO in de tweede helft van het jaar tot een transactie komen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics