TechMed Centrum van UT benoemt dr. Jouke Tamsma tot medisch directeur

0

Het Technisch Medisch Centrum (TechMed Centrum) van de Universiteit Twente heeft dr. Jouke Tamsma (55) benoemd tot  medisch directeur. Tamsma is op 15 augustus gestart met deze nieuwe functie bij het TechMed Centrum. Daarnaast blijft hij als medisch specialist verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Met de aanstelling van Tamsma is de directie van het TechMed Centrum in Enschede compleet.

Verbinden wetenschap en klinische praktijk

Het TechMed Centrum richt zich op innovatie in de gezondheidszorg door middel van gepersonaliseerde technologie. Om dat te bereiken brengt het TechMed Centrum studenten, wetenschappers, zorgdeskundigen en ondernemers bij elkaar. De medisch directeur speelt een belangrijke rol in het faciliteren van de samenwerking met de klinische praktijk. Tamsma kijkt uit naar zijn nieuwe rol: “Ik sta straks met één been in de medische praktijk en met het andere in de wereld van technologie, innovatie en wetenschap. Zo kan ik helpen om die werelden beter met elkaar te verbinden voor studenten en onderzoek. Dat vind ik een hele mooie uitdaging.”

Nieuwe technologie onmisbaar voor toekomst van de zorg

De zorgsector staat de komende jaren voor veel uitdagingen. Tamsma: “Denk bijvoorbeeld aan oplopende personeelstekorten, het feit dat mensen langer thuis blijven wonen en de vraag hoe we de kosten van het zorgstelsel beheersbaar kunnen houden. Tegelijkertijd willen we de uitkomsten van behandelingen verder verbeteren en de ziektelast voor patiënten verlagen. Nieuwe technologie kan een grote bijdrage leveren aan de toekomst van de zorg.”

Internationale hotspot

“Je zou kunnen zeggen dat alle grote doorbraken in de geneeskunde het gevolg zijn van technologische ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de röntgenfoto, de MRI-scan, of meer recent de opkomst van de operatierobot en eHealth. Het TechMed Centrum doet niet alleen onderzoek naar nieuwe technologie, maar werkt ook aan implementatie van innovaties in de praktijk en het opleiden van zorgprofessionals voor de snel veranderende medische wereld. Het TechMed Centrum kan daarmee een internationale hotspot worden voor de moderne geneeskunde en gezondheidszorg. Een ontmoetingsplaats voor iedereen in de zorg die van creativiteit en innovatie houdt. Als ik daar een kleine bijdrage aan kan leveren, dan zou ik dat fantastisch vinden”, aldus Tamsma.

Over dr. Jouke Tamsma

Jouke Tamsma studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1998 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden. Sinds 2000 werkt hij als internist vasculaire geneeskunde bij het LUMC, waar hij in 2010 directeur Medische Zaken werd. Naast zijn werk als internist, is hij sinds 2018  als medisch specialist adviseur voor de Raad van Bestuur van het LUMC en werkt hij onder meer aan het opzetten van regionale samenwerkingen van het LUMC met partners in de zorg en de ontwikkeling van innovatieve zorgconcepten.

Over het TechMed Centrum

Het Technisch Medisch Centrum (TechMed Centrum) is een toonaangevende innovatie hub. Door een combinatie van excellent onderzoek, onderwijs en moderne faciliteiten draagt het TechMed Centrum bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg door middel van gepersonaliseerde technologie. Op 29 november dit jaar wordt de nieuwe locatie van het TechMed Centrum geopend. In het nieuwe gebouw zijn onderwijs, onderzoek én het simulatiecentrum onder één dak samengebracht. Dit maakt het TechMed Centrum uniek in de wereld.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics