Succesvolle proef met elektrische deelfietsen in Arnhem

0

De proef met elektrische deelfietsen bij Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is met ruim 200 gebruikers meer dan geslaagd en wordt daarom verlengd tot maart 2020. De gebruiker die in de proefperiode van drie maanden de meeste kilometers heeft gefietst mocht een elektrische fiets uitzoeken. Dit e-deelfietsproject is een mooi voorbeeld binnen het programma Slim & Schoon Onderweg hoe we in de regio Arnhem Nijmegen forenzen kunnen stimuleren om duurzaam te reizen.

 Trotse winnaar e-bike Maureen Klaassen en Arno van der Steen van VNO-NCW Midden

Winnaar e-bike Onder het motto ‘Maak de fietser in je los’ werden medewerkers en studenten gestimuleerd om gebruik te maken van de gratis e-deelfietsen. De gebruiker die de meeste kilometers had gefietst, won een persoonlijke elektrische fiets. Met een ruime voorsprong mocht Maureen Klaassen van Platowood, gevestigd op IPKW, afgelopen zomer een e-bike uitzoeken bij Zoevers in Nijmegen.

Maureen: “Ik heb de elektrische deelfiets veel gebruikt voor woon- werkverkeer. Ik woon in Zevenaar en met de snelfietsroute tussen Arnhem en Zevenaar ben ik tijdens de drukke spits sneller met de fiets in Arnhem dan met de auto. Ook is het heerlijk om na het werk even je hoofd leeg te maken tijdens het fietsen en geen stress te ervaren in het drukke verkeer.”

Over de proef Medewerkers en studenten kunnen gratis e-deelfietsen gebruiken. De 20 beschikbare fietsen worden geregistreerd met de bijbehorende app van deelplatform Amber. Het in- en uit checken kan bij de hubs op de HAN en IPKW, die tevens oplaadstation zijn voor de fietsen. Na de proefperiode van drie maanden hebben studenten van de HAN de gegevens geanalyseerd om inzicht te krijgen in het gebruik van en behoefte aan deze deelfietsen in Arnhem.

Uit cijfers blijkt dat de fietsen veel zijn gebruikt door studenten van de HAN voor korte ritjes tussen de HAN en IPKW, maar ook door medewerkers op IPKW voor zakelijke afspraken in Arnhem en woon-werkverkeer.

Verdubbeling aantal gebruikers Na een rustige zomerperiode is het aantal gebruikers inmiddels verdubbelt ten opzichte van de proefperiode. Kevin Rijke, directeur IPKW: “De deelfietsen zijn erg populair en zijn continu in gebruik. Ik ben enorm trots om te zien dat het zo goed aanslaat. We overwegen nu zelfs om meer fietsen in te gaan zetten.”

Arno van der Steen, projectleider: “Een student van de HAN gaat tot maart 2020 nog meer analyses uitvoeren op het gebruik van de fietsen. Door middel van enquêtes willen we ook de ervaringen van de gebruikers in kaart brengen. Met deze gegevens kunnen we bepalen of we dit succesvolle concept ook op andere plekken kunnen uitrollen”.

Gezamenlijk initiatief Om een stap te kunnen zetten naar een schonere en beter bereikbare regio hebben IPKW en de HAN, in samenwerking met e-bike to go en Amber, het e-deelfietsproject opgezet. Het project wordt mogelijk gemaakt door VNO-NCW Midden als onderdeel van het programma Slim & Schoon Onderweg.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics