Steeds meer meisjes met technisch talent kiezen voor de installatiebranche

0

Steeds meer meisjes kiezen voor een opleiding in de installatietechniek. Er zijn al zo’n 500 meisjes actief als W-installateur en dat aantal neemt snel toe. Onderzoek van installateurskoepel UNETO-VNI laat zien dat meisjes tijdens hun technische opleiding steeds vaker kiezen voor de installatiebranche. Het beroep van installateur is de laatste jaren sterk veranderd; service en communicatie zijn belangrijker dan ooit en daarmee is het vak (ook) voor vrouwen interessanter en aantrekkelijker geworden.

Afgelopen week, op ‘WereldLoodgietersDag’, benadrukte UNETO-VNI het tekort aan vakmensen én de carrièrekansen in de installatiebranche. Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI vindt het logisch dat meisjes W-installateur willen worden. ‘Het is een boeiend vak. De W-installateur is al lang niet meer de man die in keukenkastjes en wc’s aan het werk is. Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. De W-installateur bedenkt oplossingen voor een energiezuinig huis en speciale systemen die de riolen controleren. En hij of zij maakt digitale badkamerontwerpen en voorkomt legionellabesmetting met behulp van digitale techniek.’

Maatschappelijk belang

De maatschappelijke betekenis van het installatievak wordt steeds groter. Volgens Terpstra spreekt ook dát aspect meisjes aan. ‘De W-installateur levert een bijdrage aan de aanpak van belangrijke uitdagingen. Het terugdringen van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld, maar ook het voorkomen van wateroverlast in en rond woningen.’ Deze installateurs zijn van groot belang voor de volksgezondheid. Dankzij sanitaire voorzieningen wordt de gemiddelde Nederlander nu twaalf jaar ouder dan een eeuw geleden.

Slimme spiegel

De rol van digitalisering wordt ook in het toilet en op de badkamer steeds groter. De W-installateur krijgt de komende jaren meer en meer te maken met het Internet of Things. Zo kan de badkamerspiegel communiceren met de smartphone en via gezichtsherkenning melden of je tanden goed zijn gepoetst. Verder kunnen toiletten bijvoorbeeld een zwangerschapstest uitvoeren en het cholesterolgehalte meten.

Om het tekort aan W-installateurs tegen te gaan, richt UNETO-VNI zich niet alleen op meisjes, maar ook op andere doelgroepen. De sector leidt dit jaar 150 vluchtelingen met een verblijfsstatus versneld op voor een baan in de installatiesector. Al vijftig statushouders zijn inmiddels als W-installateur aan het werk.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics