Spin-off MaxWaves: Antennes voor extreem snel draadloos internet

0

NWO heeft een Take-off haalbaarheidsstudie toegekend voor het opstarten van de nieuwe spin-off MaxWaves, dat nieuwe draadloze technologie wil commercialiseren om het extreem snelle 5G en 6G mogelijk te maken. In het systeem, ontwikkeld in de onderzoeksgroep van hoogleraar Bart Smolders aan de faculteit Electrical Engineering, richten de antennes de signalen elektronisch in de juiste richting, waardoor het zeer energiezuinig is en de signalen niet verstoord worden door weersomstandigheden.

prof.dr.ir. Bart Smolders

Over een paar jaar zal waarschijnlijk iedereen overstappen van het huidige 4G-internet naar 5G en later zelfs naar 6G. Daardoor zullen datasnelheden in 2025 maar liefst honderd keer zo hoog zijn als nu. Dit betekent dat de antennes op de basisstations – die tientallen tot honderden mobiele gebruikers tegelijk moeten bedienen – nog vele malen grotere hoeveelheden informatie met elkaar moeten uitwisselen dan nu het geval is. De technologie hiervoor is nu volop in ontwikkeling.

Reeks gekoppelde antennes

De groep van prof.dr.ir. Bart Smolders heeft een nieuwe antennetechnologie ontwikkeld waarmee toekomstige basisstations draadloos met elkaar verbonden kunnen worden met extreem hoge datasnelheden. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een hele reeks elektronisch gekoppelde antennes. De radiobundels worden hiermee elektronisch in de juiste richting gestuurd. Schotels met deze antennes hoeven dus niet fysiek te bewegen om van uitzendrichting te veranderen.

Deze technologie verbruikt zeer weinig energie, en kan optimaal blijven functioneren onder alle weersomstandigheden. De elektronische aansturing kan zich namelijk direct aanpassen aan verstoring door wind en regen. Elektronische bundelsturing zorgt er bovendien voor dat er geen kabels de grond in hoeven en dat het systeem elektronisch te configureren is. Daardoor is het heel eenvoudig om de netwerkcapaciteit tijdelijk uit te breiden, bijvoorbeeld bij een groot evenement.

Take-off

TU/e-spinoff MaxWaves gaat dit systeem commercieel op de markt brengen voor toekomstige 5G-netwerken. Met de Take-off haalbaarheidsstudie zal een nieuw prototype gebouwd worden dat geavanceerder is dan de eerder gebouwde twee prototypes. Dit zal experimenteel getest worden in het lab en op de TU/e-campus. Ook zal een marktanalyse gedaan worden om tot een businessplan te komen.

Bron: TUE

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics