Snel en schoon

0

Auto’s op waterstof, sportende robots, vliegende boten, elektrische racemotoren: studententeams van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion werken aan de meest uiteenlopende innovaties in multidisciplinaire teams. Ze brengen hun technische kennis en kunde in de praktijk. Aandrijfspecialist maxon motor benelux is trots partner.

maxon motor benelux ondersteunt studententeams bij hun duurzame ontwerpen


Solar Boat Twente. Foto studenteam

De teams doen met hun innovatieve ontwerpen mee aan wedstrijden waarbij studenten uit de hele wereld tegen elkaar racen of voetballen. Dit soort activiteiten zorgt voor nieuwe ontwikkelingen en concrete oplossingen: de teamleden laten zien wat ze kunnen, en tegelijkertijd zet het heel Twente en Nederland op de kaart als leiders in technologische innovaties. maxon motor benelux hecht hier veel waarde aan en ondersteunt diverse teams. Er is extra betrokkenheid bij de regio Twente waar het bedrijf een productielocatie heeft. Kennispartner maxon motor is ‘driven by precision’ en wereldwijd in tal van hightech sectoren actief waar aandrijving essentieel is. Het bedrijf wil partijen inspireren en uitdagen om zo samen tot de beste ideeën te komen.


Green Team Twente. Foto stedententeam

Dit jaar richt maxon motor benelux zich op vier studententeams uit de regio: Electric Superbike Twente, Green Team Twente, RoboTeam Twente en Solar Boat Twente. Ook speelt de onderneming een sleutelrol in het verbinden van studententeams en het bedrijfsleven tijdens het jaarlijkse maxon 360° event in september.


Student Gidde Tuitert: ‘Met de hoeveelheid energie die in 1 liter benzine zit, rijden we niet 18 kilometer zoals een standaard benzineauto, maar wel 900 kilometer.

Zuinig en schoon

Green Team Twente zet zich al jarenlang in voor het promoten van waterstof en duurzame mobiliteit. Studenten van zowel Universiteit Twente als Hogeschool Saxion – van opleidingen variërend van Werktuigbouwkunde tot Technische Geneeskunde – bouwen aan één van de zuinigste waterstofauto’s ter wereld. Door mee te doen aan de Shell Eco-Marathon laat het team zien hoe zuinig gereden kan worden. Student Gidde Tuitert: ‘Met de hoeveelheid energie die in 1 liter benzine zit, rijden we niet 18 kilometer zoals een standaard benzineauto, maar wel 900 kilometer. We leren veel op technisch niveau en werken aan onze soft skills.’ maxon motor levert de motoren, waardoor zo efficiënt mogelijk wordt gereden. Tijdens het maxon 360° event vorig jaar gingen studententeams en bedrijven uit de regio met elkaar in gesprek. Teams én individuele studenten leren zo continu.


Julian Hamar de la Brethoniere. ‘We willen het imago van duurzaam vervoer een boost geven, zodat steeds meer auto- en motorliefhebbers kiezen voor elektrische voertuigen.’

Het team Electric Superbike Twente laat zien hoe bijzonder elektrisch vervoer is. Door de racerij als presentatieplatform te gebruiken, voegen ze elementen van spanning en snelheid toe. ‘Dat trekt vaak meer de aandacht dan een zo groot mogelijke efficiëntie halen over een bepaalde afstand’, aldus Julian Hamar de la Brethoniere. ‘We willen het imago van duurzaam vervoer een boost geven, zodat steeds meer auto- en motorliefhebbers kiezen voor elektrische voertuigen.’ Het team studenten van Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Sustainable Energy Technology en Production Engineering staat dit jaar met twee motoren aan de start van de Open Electric Superbike Competition. maxon motor benelux is ook hier een van de partners en deelt kennis en connecties.


‘We doen dit jaar voor de derde keer mee aan de RoboCup Small Size League waarbij twee teams van acht voetbalrobots, gecontroleerd door een computer met artificial intelligence, tegen elkaar spelen’, vertelt Cas Doornkamp.

Precisiemotoren

Ieder lid van het RoboTeam Twente heeft een passie voor robotica en kunstmatige intelligentie. De leden doen opleidingen als Electrical Engineering, Creative Technology en Technical Computer Science. ‘We doen dit jaar voor de derde keer mee aan de RoboCup Small Size League waarbij twee teams van acht voetbalrobots, gecontroleerd door een computer met artificial intelligence, tegen elkaar spelen’, vertelt Cas Doornkamp. ‘Snel en accuraat manoeuvreren is cruciaal.’ maxon motor benelux leverde de precisiemotoren en gaf advies. Innovaties kunnen uiteindelijk leiden tot kennis over kunstmatige intelligentie en de inzet van samenwerkende robots in bijvoorbeeld de medische of industriële wereld.


‘Om de zonneboot zo snel en efficiënt mogelijk de finishlijn te laten halen, ontwikkelen we technieken om de waterweerstand te verminderen, bijvoorbeeld via draagvleugels’, aldus Thomas Schaap.

De studenten van Solar Boat Twente ontwerpen en bouwen een boot op zonne-energie. Het merendeel studeert Werktuigbouwkunde, Advanced Technology en Technische Natuurkunde aan de UT. ‘Om de zonneboot zo snel en efficiënt mogelijk de finishlijn te laten halen, ontwikkelen we technieken om de waterweerstand te verminderen, bijvoorbeeld via draagvleugels’, aldus Thomas Schaap. Die worden actief aangestuurd door de precisiemotoren van maxon motor. Die combinatie geeft de perfecte match tussen mechaniek en motor: de rotatie wordt omgezet naar translatie. De vleugels roteren waardoor de boot stabiel kan vliegen. Het team gaat voor een podiumplaats in de Solar Sport One-competitie. Het wil aandacht trekken voor verduurzaming binnen de maritieme sector, want ook daar zijn grote stappen te zetten.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics