Smart Industry geeft doorslag bij investering Kepser

0

Op de Techni-Show tekende afgelopen dinsdag Kepser Pro-Metaal een contract met het Belgische LVD voor de levering van drie kantbanken. Uiteindelijk gaf Smart Industry, de digitale organisatie van het werk om de machines, voor directeur Chris Kepser de doorslag bij de leveranciersselectie.

Kepser Pro-Metaal (zeventig medewerkers) levert al bijna zestig jaar plaat- en constructiewerk in prototypes, enkelstuks en kleine series. Het familiebedrijf in Cuijk bedient uiteenlopende markten, van de voedingsmiddelenindustrie en de land- en tuinbouw tot transporttechniek en offshore. De allround toeleverancier kan engineering, plaatwerk, profielwerk, verspaning, laswerk en assemblage verzorgen. Efficiënt geproduceerd, volgens de filosofie van Smart Industry/Industrie 4.0. ‘Wij investeren continu in onze engineerings-, productie- en logistieke processen. Daardoor zijn we concurrerend op prijs.’, verklaart directeur Chris Kepser.

Het heeft alles te maken met de verregaande automatisering van het werk, niet alleen aan de machines, maar ook op het bedrijfsbureau. ‘Binnen afzienbare tijd kunnen wij bijvoorbeeld automatisch 3D-tekeningen, zogeheten STEP-files, inlezen en daarvoor bewerkingsprogramma’s genereren. Daardoor kunnen we met hetzelfde aantal mensen meer doen in de werkvoorbereiding en maken we minder fouten, zodat we sneller kunnen reageren op klantorders en een kortere doorlooptijd realiseren. Bewerkingstijden worden automatisch geregistreerd en teruggevoerd naar het ERP-pakket.’

Voor een recente investering tekende Kepser het contract op de Techni-Show, die op 15 maart van start ging in de Jaarbeurs Utrecht. Dat betrof een drietal kantbanken en tot op het laatst was de keuze tussen twee leveranciers. De een kon de beste, meeste bedrijfszekere machine leveren, de ander had de digitale organisatie van het werk om de machine heen het beste op orde. Chris Kepser koos uiteindelijk voor de kantbanken van laatstgenoemde leverancier, het Belgische LVD.

Mathijs Wijn, district sales manager van LVD BeNeLux, beleefde met Kepser een primeur in zijn twaalf jaar bij LVD. ‘Dit is de eerste keer dat ik echt een contract op de beurs onderteken. LVD was er al vroeg bij met open communiceren, op basis van XML (een opmaaktaal voor het weergeven van gestructureerde gegevens in de vorm van platte tekst, red.). Daarmee zijn eenvoudig koppelingen te leggen, zodat onze software kan communiceren met bijvoorbeeld CAD-, CAM- of ERP-software van andere leveranciers.’

Voor Chris Kepser was de selectie van een leverancier, c.q. de beoordeling van diens Smart Industry-rijpheid, een intensief traject. Dat kan Mathijs Wijn onderschrijven. ‘Wij hebben het afgelopen jaar ook nog veel geleerd. We willen voorop blijven lopen en gaan nu bijvoorbeeld in gesprek met leveranciers van CAM-pakketten.’ De verbindingen worden gelegd, maar Smart Industry is in de praktijk nog niet vanzelfsprekend.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics