Slimme servo-as voor effectieve en flexibele productieprocessen

0

Lenze presenteerde zijn nieuwe i950 Servo Inverter in een smart drive-oplossing. 

Lenze heeft een schaalbare drive-oplossing ontwikkeld voor productie- en intralogistieke systemen. Het gaat om een combinatie van een i950 servoversterker, een m850 synchrone motor en een g700 planetaire tandwielkast. Deze compacte oplossing is eenvoudig te hanteren en maakt kosteneffectieve productie mogelijk, zelfs voor batch-grootte 1. 

Het aantal assen dat moet worden bestuurd en gesynchroniseerd neemt alsmaar toe. Oorzaak is de steeds verdergaande automatisering en de noodzaak tot flexibiliteit in productieprocessen. Maar dit hoeft niet noodzakelijkerwijs te leiden tot meer complexiteit of minder gebruikersvriendelijkheid. Lenze, de specialist in machineautomatisering, heeft een pakket ontwikkeld dat geschikt is voor positioneringstaken, handling- en assemblagetoepassingen, robotica, verpakkingsmachines en transportaandrijvingen. Het pakket is eenvoudig te implementeren, biedt de nodige vrijheden bij de toepassing en zorgt voor effectievere productieprocessen.

Lenze presenteerde zijn nieuwe i950 Servo Inverter in een smart drive-oplossing

De kern van de oplossing is de slimme i950 servoversterker. Het grotere rekenvermogen en de geïntegreerde EtherCAT-poort maken het mogelijk op hoge snelheid meerdere assen synchroon te besturen, waardoor complexe taken kunnen worden uitgevoerd. De i950 is de juiste keus bij iedere operationeel scenario dankzij de drie verschillende werkingsmodi. Hij kan vrij worden geprogrammeerd of dienen als een activeringsaandrijving onder een CiA402 motion control. Toch zal de i950 ongetwijfeld het vaakst worden toegepast met gebruik van de geïntegreerde FAST-technologietoepassingen.

De modules die in deze oplossing zijn verwerkt vertegenwoordigen een breed scala aan functies die de OEM niet langer zelf hoeft te programmeren. In plaats daarvan hoeft hij, om de functies te kunnen gebruiken, slechts de parameters in te stellen. De ingebruiknametool EasyStarter helpt hem daarbij met een intuïtieve parametriseerbare grafische interface. Deze is bijzonder gebruiksvriendelijk en zorgt ervoor dat niet in elke fase van een project engineers nodig zijn. “Technici met een lager opleidingsniveau kunnen de inbedrijfstelling zonder enig probleem overnemen”, benadrukt Christian Bergner, Head Product Management bij Servo Drives & Motors.

De OEM kan aansluiten op de FAST-modules of deze voor specifieke klanten aanpassen door IEC 61131-3 te gebruiken in de eigen programmeeromgeving van Lenze, de PLC Designer. Daarnaast kan de servoversterker ook vrij worden geprogrammeerd. Deze flexibiliteit betekent dat de i950 de ontwikkeling van modulaire productieconcepten en het hergebruik van software ondersteunt, ook tussen de nieuwe servo’s en controllers van Lenze. Tegelijkertijd vormen de communicatiemogelijkheden van de i950 de basis voor slimme applicaties zoals Lenze’s eigen Asset Management.

Het tweede onderdeel van het nieuwe ‘werkpaard’ in het assortiment van Lenze is de m850 synchrone motor. Wat opvalt is de gunstige verhouding tussen de massatraagheid van de belasting en de motor, wat resulteert in een zeer stille werking. Ondanks de hoge massatraagheid kunnen middelzware tot zware belastingen worden afgehandeld. De standaardversie van de m850 is uitgerust met robuuste resolvers. Eventueel kunnen, wanneer grote precisie vereist is, multiturn encoders worden gebruikt. De m850 is verkrijgbaar in drie afmetingen, elk in drie verschillende vermogensklassen variërend van 2,0 kW tot 9,2 kW.

De g700 planetaire tandwielkast is aangepast voor deze motorkarakteristieken en voldoet wat betreft stijfheid en hoge dynamiek aan de vereisten voor toepassingen met middelhoge prestaties. Er zijn 14 versies om uit te kiezen: als 1-traps, 2-traps of 3-traps planetaire tandwielkast, in vijf afmetingen, met transmissie-intervallen van 3.0-8.0 tot 6.0-512.0. Christian Bergner heeft er vertrouwen in: “Onze slimme servo-as is het compacte antwoord op de eisen die worden gesteld aan machines, elektronica en digitalisering.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics