Simulatieplatform SimSmartMobility gelanceerd

0

Op vrijdag 27 januari 2017 lanceren en demonstreren Connecting Mobility, TNO en TUDelft het eerste prototype van SimSmartMobility. Ook tekenen 19 aangesloten partners een intentieverklaring voor doorontwikkeling. SimSmartMobility is wereldwijd een uniek simulatieplatform om leefbaarheids-, veiligheids- en bereikbaarheidseffecten van innovatieve mobiliteitsoplossingen te simuleren. Het prototype is het afgelopen halfjaar ontwikkeld door de drie initiatiefnemers.

Prototype

In het prototype van SimSmartMobility zijn momenteel twee verschillende Smart Mobility diensten geprogrammeerd, waarvan het effect op bereikbaarheid, leefbaarheid wordt gesimuleerd. De samenwerkende partijen gaan de komende tijd het platform door ontwikkelen, bijvoorbeeld door nieuwe Smart Mobility diensten toe te voegen, nieuwe modellen te koppelen en te werken aan de presentatie. Ook vragende partijen, zoals BEREIK! en Provincie Noord-Brabant hebben de intentie uitgesproken voor een mogelijke samenwerking, bijvoorbeeld door concrete mobiliteitsvragen in te brengen. Met deze vragen worden de eerste simulaties gedaan. De gesimuleerde Smart Mobility diensten worden daarna in principe beschikbaar voor andere vraagstellers. Zo verrijken we het platform met elke vraag en elk ingebracht model en dienst.

Foto © Sam Rentmeester . 20130828
Hans van Lint,CT TUDelft,
– foto is meermalig te gebruiken in alle publicaties –

Doorontwikkeling

Het potentieel van SimSmartMobility wordt vrijdag 27 januari as onderstreept, als nog eens 19 partijen zich aansluiten bij het initiatief en de doorontwikkeling van het platform. Tijdens het #SmartTogether festival in Ede wordt daarvoor een intentieverklaring ondertekend door bijna 20 organisaties. Met de ontwikkeling willen de partijen een bijdrage leveren aan de versnelling van de ontwikkeling van Smart Mobility-diensten en -producten (nationaal en internationaal ) én aan de positie van Nederland als koploper. Enerzijds doordat gezamenlijk erkend wordt dat het simuleren van Smart Mobility diensten helpt in het sneller en gerichter leren in alle praktijkproeven en anderzijds omdat met elkaar de noodzaak wordt gezien om de onderbouwing van beleidskeuzes voor Smart Mobility gebaseerd moeten worden op onderbouwde inschattingen en voorspellingen. Uiteindelijk helpen we daarmee om middels onderbouwde en gerichte investeringen in Smart Mobility, het mobiliteitssysteem in Nederland klaar te maken voor de toekomst. De ontwikkeling is tegelijkertijd ook een kans voor Nederlandse marktpartijen en kennisinstellingen om hun kennis op dit gebied internationaal op de kaart te zetten.

Marja van Strien (Connecting Mobility)

Ininitiatiefnemers over SimSmartMobility

Marja van Strien (Connecting Mobility): ”Simulaties maken de effecten van Smart Mobility-toepassingen vooraf inzichtelijk. En dat helpt beleidsmakers, bestuurders en professionals bij het maken van onderbouwde beleidskeuzes en investeringsbeslissingen.”
Leo Kusters (TNO): “Met SimSmartMobility rekenen we heel veel verschillende scenario’s door in de toepassing van maatregelen en diensten.  Zo worden concrete verkeerseffecten zichtbaar en dat geeft inzicht in goed gefundeerde handelingsalternatieven in de dagelijkse realiteit.”
Hans van Lint (TU Delft): “Er is nog heel veel te ontdekken als het gaat om de effecten van Smart Mobility. De kennis die we opdoen krijgt nu een plek in het simulatieplatform: een uniek gereedschap voor wegbeheerders en industrie. SimSmartMobility is een fantastische stap voorwaarts en uniek in de wereld.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics