Siemens en ASML garanderen ‘VDL Hengelo’ werk voor vier jaar

0

Van de 503 vaste medewerkers bij Siemens Hengelo en Siemens HTT samen, neemt VDL er 468 over. Deze aantallen hebben betrekking op het personeelsbestand per 1 juli 2018. De exacte aantallen kunnen nog wijzigen. Bijvoorbeeld omdat medewerkers voorafgaand aan de overname zelf een andere baan vinden. Medewerkers met een tijdelijk contract vallen onder de 503 vaste medewerkers in dit verhaal. Inleners vallen hier buiten. 35 medewerkers blijven dus in dienst van Siemens. Dit zijn de Field Engineers (22) en medewerkers met een global corporate position (13). Siemens moet nog bepalen hoe ze dit organisatorisch gaat regelen. VDL neemt de orderportefeuille van Siemens Hengelo over. Het is dus niet zo dat Siemens de orderportefeuille afhandelt en dat medewerkers gaandeweg naar VDL overgaan. Elke medewerker gaat op één en hetzelfde moment over naar VDL. Siemens en VDL streven er naar dat de overname per 1 oktober 2018 zijn beslag krijgt. Beide partijen realiseren zich dat een ambitieuze doelstelling is. Maar geloven ook dat dit het goed is om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben. Een uitloop van enkele weken is denkbaar. Maar beide partijen koersen op 1 oktober 2018.

Aldus het verslag van het overleg dat de gezamenlijke vakorganisaties op 31 juli 2018 hadden met de directies van Siemens Hengelo, Siemens HTT en een vertegenwoordiging van VDL  De ondernemingsraden van Siemens Hengelo en Siemens HTT waren daarbij. Het volledige verslag is hier te vinden.

Voor circa 400 medewerkers geldt een werkgarantie van 4 jaar. Dat is 1 jaar voor het afhandelen van de bestaande orderportefeuille en 3 jaar nieuw werk. Siemens en ASML hebben VDL toegezegd voor ieder geval 3 jaar werk af te nemen. De bedoeling van VDL is natuurlijk dat de nieuwe VDL-bv zo goed gaat draaien dat er voor een veel langere periode dan 4 jaar werk is. Maar de garantie is afgegeven voor 4 jaar.
Het is de bedoeling dat van de 400 medewerkers er 170 werkzaamheden voor ASML gaan verrichten en 230 werkzaamheden voor Siemens.
Voor ongeveer 70 medewerkers heeft VDL op dit moment, nadat de orderportefeuille van Siemens Hengelo is afgehandeld, nog geen zicht op nieuw werk. VDL heeft wel een inspanningsverplichting voor deze medewerkers toegezegd. Dat betekent dat VDL naar ander werk gaat zoeken binnen het VDL-concern. Als dat niet lukt, zoekt ze samen met de medewerker geschikt werk bij een ander bedrijf in de omgeving van Hengelo.

Het verslag meldt voorts dat VDL op dit moment nog alle opties openhoudt voor wat betreft de exacte standplaats/werkplek voor de 468 medewerkers. VDL moet daarvoor nog meer analyses doen. En is ook afhankelijk van hoe het bedrijf gaat draaien in de toekomst. Het uitgangspunt is in ieder geval dat die werkplek in een straal van maximaal 30 kilometers vanuit Hengelo is. Dat geldt voor zowel de groep van 170, 230 als de groep van 70 medewerkers. Voor de medewerker die in de groep van 70 valt kan daar, bij wederzijds goedvinden uiteraard, van worden afgeweken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics