Shoescanner detecteert explosieven en narcotica

0

Interieurspecialist Intos en Stage Gate 11 (SG11), specialist in technologische productontwikkeling voor de security-industrie, ontwikkelen samen de Delta R Shoescanner.

Twee Delta R Shoescanners (de inzet links toont een exemplaar) op een luchthaven. Foto’s: SG11

Dit apparaat, dat werkt op basis van licht, stelt luchthavens in staat secuurder en sneller onveilige en ongewenste stoffen in schoenen van reizigers te detecteren. SG11 bezit sinds vorig jaar de exclusieve mondiale rechten op de uv-scantechnologie, ontwikkeld door de Universiteit van Florida. De Shoescanner vergelijkt de uitgezonden lichtstraal met de door een oppervlak gereflecteerde lichtstraal. Omdat elk materiaal zijn eigen unieke patroon heeft, herkent het apparaat snel en nauwkeurig sporen van bijvoorbeeld explosieven of narcotica. Dit gebeurt in het voorbijgaan, zonder dat reizigers hun schoenen hoeven uit te doen. Hierdoor verlopen veiligheidscontroles op luchthavens efficiënter en klantvriendelijker.

mede-eigenaar van SG11, Michiel Poppink

SG11 koos voor Intos om een aantal redenen. ‘We hebben eerder samengewerkt en een vertrouwensband opgebouwd’, verklaart de directeur marketing/sales en mede-eigenaar van SG11, Michiel Poppink. ‘We zochten een partner die begrijpt hoe producten op een vliegveld worden gebruikt en hoe je die het beste kunt vormgeven. Intos heeft daar 25 jaar ervaring mee op (inter)nationale luchthavens en weet aan welke eisen zo’n securityproduct moet voldoen. Daarnaast hebben ze het enthousiasme om de Shoescanner tot in detail uit te denken en streven ze altijd een hoog kwaliteitsniveau na.’

De Shoescanner is tachtig centimeter hoog en heeft een diameter van dertig centimeter. De onderdelen zoals camera, spiegel en spectrograaf betrekt SG11 van gespecialiseerde bedrijven die zeer nauwkeurige producten leveren. ‘Immers, de Shoescanner moet sporen vinden die je met het blote oog niet ziet’, stelt Poppink. ‘Omdat onze behoefte vrij specifiek is, is de spectrograaf dan ook custom-made.’ De vereiste grote nauwkeurigheid zorgt voor een lang ontwikkeltraject. ‘Natuurlijk willen we de Shoescanner zo snel mogelijk op de markt brengen, maar we zullen moeten wachten tot het product klaar is’, verzucht Poppink. Momenteel loopt er een project met het laboratorium van Douane Nederland, waar de uv-technologie via een ander type scanner wordt ingezet om pakketjes te screenen op drugs. ‘Daar willen we zo snel mogelijk praktijktests mee gaan doen. En we zijn gevraagd voor een project bij voetbalstadions om fans te controleren op vuurwerk.’ In de toekomst lonken tal van andere toepassingen: forensisch onderzoek naar (kruit)sporen op plaats delict en analyse van rooksporen op de kleding van brandweerlieden.

Artikel uit Link magazine 2 2017

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics