Rutte III: topsectorenbeleid focussen op quantummechanica, nanotechnologie en fotonica

0

In het gisteren gepubliceerde Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ geeft het kabinet Rutte III aan te gaan investeren in onderzoek en innovatie. ‘Omdat we zien dat Nederland alles in huis heeft om als beste oplossingen te vinden voor digitalisering en globalisering. We kunnen sociaal, economisch en digitaal de Europese koploper worden.’  Daartoe zal het Topsectorenbeleid, gericht op samenwerking van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid sterker focussen op de economische kansen die de volgende drie grote maatschappelijke thema’s bieden: energietransitie/duurzaamheid; landbouw/water/voedsel; en quantum/hightech/nano/fotonica.

Voorts investeert het kabinet investeert 200 miljoen euro per jaar in fundamenteel onderzoek. Daarnaast komt 200 miljoen euro per jaar extra beschikbaar voor toegepast onderzoek. Onderdeel daarvan is een extra investering bij grote technologische instituten die aantoonbaar aan marktbehoeften tegemoet komen en publiek-private samenwerking bij universiteiten en hogescholen met focus op bèta en techniek. In de verbetering kwaliteit technisch onderwijs vmbo wordt 100 miljoen euro per jaar gestoken.

Ook zal de de mainport-status van de regio Eindhoven samen met de regio worden uitgewerkt. Het Techniekpact en het Platform Bètatechniek zal worden voortgezet. Voorts geeft Rutte III aan dat ESTEC in Noordwijk de grootste locatie van het European Space Agency is. ‘Gezien het grote belang voor het internationaal aanzien van de Nederlandse hightech-industrie zet het kabinet – zonodig met middelen uit de regionale envelop – in op behoud van deze locatie.’ Voorts gaat de overheid als launching customer innovatie aanjagen door meer gebruik te maken van de Small Business Innovation Research regeling (SBIR), bijvoorbeeld vanuit Defensie en Rijkswaterstaat. De rol van het mkb in het innovatiebeleid wil het kabinet verstevigen door uitbreiding van
de MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) en de innovatiekredieten voor het MKB.
Om de (grens)barrières voor digitaal ondernemerschap weg te nemen zal het kabinet zich in Europa inzetten om te komen tot een Europese digitale markt.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics