QuTech’s Menno Veldhorst staat op lijst van MIT Technology Review Innovators Under 35-lijst 2018

0

Menno Veldhorst staat dit jaar op de prestigieuze lijst van Innovators jonger dan 35 jaar van MIT Technology Review. Veldhorst brengt quantumcomputerchips een stap dichter bij door het mogelijk te maken dat ze op silicium worden geprint – dezelfde methode waarmee computerchips al tientallen jaren worden gemaakt. Vóór Veldhorst’s innovatie werd het onmogelijk geacht om bruikbare, op halfgeleiders gebaseerde quantumcircuits op silicium te maken die stabiel genoeg zouden zijn om berekeningen mee uit te voeren.

Kwantumcomputers – die worden bestuurd door de vreemde fysica van subatomaire deeltjes en die krachtige berekeningen mogelijk maken waar geen traditionele computer toe in staat is – zijn in plaats daarvan gebouwd met esoterische materialen, waaronder supergeleiders, die gemakkelijker te regelen zijn in hun fragiele kwantumtoestanden. De wisselwerking: het werken met dergelijke technologie is duur en voor het produceren van dergelijke schakelingen op schaal zouden volledig nieuwe industriële processen nodig zijn. Menno Veldhorst heeft dit opgelost met behulp van de meest gerepliceerde door de mens gemaakte structuur op de planeet – de transistor. Hij was in staat om berekeningen te maken van de basiseenheden van kwantuminformatie, bekend als qubits, in siliciumhalfgeleiders.

Samen werking met Intel

Nu, gebaseerd op de doorbraak van Veldhorst, print Intel honderdduizenden van dergelijke eenvoudige systemen op hetzelfde type wafers dat het bedrijf gebruikt om zijn conventionele chips te maken. Dit betekent dat medewerkers bij Intel in toenemende mate hun tijd kunnen besteden aan de micro-elektronica en algoritmen die nodig zijn voor complete kwantumcomputers in plaats van te werken via de basisfysica. Wat voor Veldhorst het meest opwindend is, is dat – net als bij de geboorte van de transistor en het computertijdperk – een stroom kwantumcomputers moet worden gebouwd en in de handen van wetenschappers wordt gelegd om echt te weten wat ze kunnen. Het onderzoek van Veldhorst heeft dat juist mogelijk gemaakt.

MIT Technology Review

Founded at the Massachusetts Institute of Technology, MIT Technology Review has been writing about technology since 1899. Now a global media company, Technology Review publishes a yearly list of 35 outstanding innovators under 35. Learn more about this year’s honorees on the MIT Technology Review website.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics