Provincie Noord-Brabant staat in Europa op 5e plaats octrooiaanvragen

0

Het aantal octrooiaanvragen ingediend door Nederlandse bedrijven bij het Europees Octrooibureau (EOB) is in 2018 gegroeid met 1.4%. Het laat daarmee, volgens het gisteren gepubliceerde jaarverslag van het EOB, voor het tweede opeenvolgende jaar een gestage groei zien na een daling twee jaar geleden (-4% in 2016). Met 7.140 octrooiaanvragen neemt Nederland de 4e plaats in onder de 38 lidstaten van het Europees Octrooibureau en is de achtste wereldwijd. De meeste Nederlandse aanvragen betreffen medische technologie en de machine- en apparatenbouw. Bijna de helft van de aanvragen komt uit Noord-Brabant.

Waar het gaat om het aantal octrooiaanvragen bij het EOB in relatie tot het aantal inwoners per land, wat indicatief kan zijn voor de innovatiekracht van een land, neemt Nederland met 416 aanvragen per miljoen inwoners de tweede plaats in na Zwitserland. Nederland wordt gevolgd door Denemarken (nr.3), Zweden (nr.4) en Duitsland (nr.5 ).

De aanvragen uit China stegen met 8.8%, het laagste in de afgelopen vijf jaar. De Verenigde Staten dienden de meeste aanvragen in (25% van het totaal), gevolgd door Duitsland, Japan, Frankrijk en China.

Nederland scoort heel hoog met het aantal octrooiaanvragen per inwoner. Dat maakt het tot een van de meest innovatieve landen ter wereld. Het land geeft het goede voorbeeld door te laten zien dat investeringen in onderzoek en ontwikkeling zekerheid bieden voor de toekomst. Technologie voorzien van een octrooi doet de concurrentie toenemen en vormt de basis voor banen, inkomen en economische groei, zoals duidelijk blijkt uit een recente studie”, aldus EOB-voorzitter António Campinos.

Koninklijke Philips was met 1.617 aanvragen veruit de meest actieve octrooiaanvrager van Nederland bij het EOB in 2018, vóór Philips Lighting (573), Airbus (509), DSM (500) en NXP (312).

Op de ranglijst met top-octrooiaanvragers staat Koninklijke Philips op de zesde plek.

Binnen de tien belangrijkste technologiegebieden bij de EOB was Koninklijke Philips nr. 2 in medische technologie na Johnson & Johnson, nr. 2 in metingen na Siemens, maar voor Robert Bosch, en nr. 8 in computertechnologie. Philips Lighting was nr. 3 in elektrische machines/apparaten/energie en DSM was de nr. 2 in biotechnologie, na Hoffmann-La Roche.

De voornaamste technologiesectoren met de meeste Nederlandse octrooiaanvragen waren medische technologie, gevolgd door elektrische machines/apparaten/energie en computertechnologie. Binnen de in Nederland belangrijkste technologiesectoren stegen de aanvragen het sterkst in voedselchemie (+36%), biotechnologie (+23%) en macromoleculaire chemie en polymeren (+21%).

Provincie Noord-Brabant meeste octrooiaanvragen; Eindhoven op nr. 1.

Noord-Brabant staat aan de top van Nederlandse regio’s met een aandeel van 50% (-0.8%) in alle Europese octrooiaanvragen vanuit Nederland. De regio was binnen Europa de vijfde sterkste regio in 2018.

Noord-Brabant werd gevolgd door Zuid-Holland (15%, gestegen van 14.7%) en Limburg (12.6%, gestegen van 11.3%). De grootste groei in het aantal octrooiaanvragen was in Utrecht (+25.7%) en Overijssel (+25.5%). Eindhoven stijgt in de Nederlandse steden-ranglijst vér uit boven elke andere stad met 2.770 octrooiaanvragen, ofwel een aandeel van 36%; vóór Amsterdam met 455 octrooiaanvragen (-11.2% ten opzichte van 2017) en Rotterdam met 333 (+10.3%).

Grote vraag naar octrooibescherming in heel Europa

De meeste Europese landen dienden in 2018 meer octrooiaanvragen in bij de EOB dan in het jaar daarvoor.


Uitzonderingen waren Frankrijk
(-2.8%) en Finland (-3.8%). Behalve Nederland stegen ook de octrooiaanvragen van Italië (+0.9%), Oostenrijk (+3.8%), Duitsland (+4.7%), Spanje (+6.3%), Zweden (+7.1%), Verenigd Koninkrijk (+7.8%), Zwitserland (+7.8%), België (+9.7%) en Denemarken (+14.4%).


Medische technologie aan de top – snelle groei biowetenschappen

Medische technologie blijft het werkveld met het grootste aantal octrooiaanvragen bij het EOB (stijging van 5% in 2018), gevolgd door digitale communicatie en computertechnologie. De sterkste groei van de top-10 werkgebieden was in biowetenschappen met een stijging van farmaceutische producten en biotechnologie samen van 13%.

Siemens aan kop Siemens diende in 2018 de meeste octrooiaanvragen in bij het EOB (2.493) en nam de kop over van Huawei uit China, nu op nr. 2. Zij werden gevolgd door Samsung en LG uit Zuid-Korea, United Technologies uit de VS en Koninklijke Philips (nr.6). De top-10 van aanvragers bestond uit vier bedrijven uit Europa, drie uit de Verenigde Staten, twee uit Zuid-Korea en een uit China.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics