Outokumpu wint MCB Best Supplier Award

0

De Finse RVS-producent Outokumpu heeft 12 mei de ‘Best Supplier Award’ van metaalgroothandel MCB gewonnen. Volgens Supply Base Quality Manager Cees van den Hout kijkt de producent serieus naar alle mogelijke verbeterpunten: “Ze zoeken proactief naar verbeteringen, en gaan de diepte in bij analyses. Daarbij betrekken ze alle disciplines: logistiek, administratie, maar bijvoorbeeld ook sales.” Een terechte winnaar dus, inkoop director Ton Janssen legt uit hoe Outokumpu heeft gewonnen.

Leveranciersaward is gebaseerd op ons leveranciersbeoordelingssysteem 

“De winnaar van de Leveranciersaward is gebaseerd op ons leveranciersbeoordelingssysteem. Er zitten nogal wat componenten in, meestal objectief meetbaar zoals de leverbetrouwbaarheid: wat is op tijd, te laat of zelfs te vroeg? We nemen echter ook subjectieve componenten mee als ‘innovatie’ of ‘samenwerking’, niet alles is nou eenmaal te meten.” En van hoeveel leveranciers doen we dat?”We meten onze top 50 leveranciers 3 keer per jaar. We spreken ook actiepunten met ze af. We geven aan wat wij belangrijk vinden, wat onze targets zijn, wat hun prestaties zijn en vervolgens zetten we acties uit. Ook voor onszelf, hoor. Een groot deel van de punten is na een gesprek opgelost, maar soms duurt het langer. We horen van onze leveranciers overigens dat we ons daarin onderscheiden, met deze manier van werken.” En blijkbaar past het goed bij Outokumpu, zo vertelt Cees ons.
Samen verbeteren

We hebben ons vendor-monitoringsysteem gedeeld met Outokumpu, en van daaruit zijn gezamelijke verbetertrajecten opgestart. Daarna is integraal naar de processen gekeken en heeft de feedback over en weer voor beide organisaties tot verbetering geleid, met andere woorden een win-win voor beide partijen.”  En wat levert dat voor de toekomst op? “De  uitkomst van dit traject is dat we veel beter inzicht hebben wat we van elkaar kunnen verwachten. Hierdoor zijn we beide in staat ‘lean’ en zonder onder onnodige ‘waste’ met elkaar samen te werken.” Cees zou het liefst met alle leveranciers zo intensief samen willen werken, om continu te verbeteren.

MCBVendor Monitoring

“We zetten voor onze procurement ‘vendor monitoring’ in, om tot structurele verbeteringen in de samenwerking met onze leveranciers binnen het gehele inkoop proces te komen. Ambitieus: door heldere uitdagende performance doelstellingen.

Deze doelstellingen zijn als volgt samengevat:

  • Betere supply base
  • Betere leverbetrouwbaarheid
  • Minder verstoringen
  • Efficiëntie in het hele order-to-pay proces
  • Kosten reductive.

Om dit alles te bereiken, hebben we onze doelstellingen opgesteld en met alle leveranciers gecommuniceerd. Allen zijn op de hoogte waar we gezamenlijk naar toe willen ontwikkelen. Als we dit samen inrichten en beide het strategische belang zien, komen alle leveranciers op het niveau van Outokumpu.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics