Obama laat zich rondleiden over Hannover Messe 2016

0

Barack Obama komt persoonlijk, samen met bondkanselier Angela Merkel en – naar verwachting – premier Mark Rutte als voorzitter van de EU, de Hannover Messe 2016 openen, op zondagavond 24 april. Maar ook op maandagmorgen zal de Amderikaanse op de beursvloer aanwezig zijn, om zich rond te laten leiden langs alle smart industry-innovaties die daar dan staan opgesteld.

VS Partnerland Hannover Messe 2016

Obama MaerkelInnovaties uit zijn eigen land – niet voor niets is de VS dit jaar Partnerland van de grootste industriele beurs ter wereld -, maar ook langs die van veel Duitse en ook Nederlandse bedrijven. Intussen staat de teller op 87 Amerikaanse exposanten en ruim 200 uit Nederland van de in totaal ongeveer 5000 bedrijfven uit 100 landen die van 25 tot en met 29 april hun stand in Hannover zullen opzetten. Aldus Marc Siemering, Senior Vice President van de beurs tijdens de eerste persconferentie die op 12 januari in Amsterdam plaatsvond.

National Network for Manufacturing Innovation

nnmiHet is geen toeval dat de Amerikaanse industrie zich dit jaar, na vijf jaar lobbyen van Duitse kant, in Europa, op een ‘klassieke beurs’, wil presenteren aan de wereld en tegelijk wil vernemen wat elders in die wereld aan technologische innovaties te koop is. Als het gaat om digital manufacturing (Amerikaans voor wat bij ons smart industry heet) heeft de Amerikaanse industrie, net als die in Europa en elders in de wereld nog een aantal stappen te maken. De Obama-regering richtte daarom een aantal jaren geleden het National Network for Manufacturing Innovation (NNMI) op. Daaruit zullen in totaal negen instituten ontstaan, waarvan één specifiek gericht op het ontwikkelen en verbreiden van digital manufacturing. Zie het artikel hierover in decemberuitgave van Link Magazine.

Met andere woorden, er wordt ook gerekend met duizenden bezoekers van over de plas die hier ideeen komen opdoen op hun productieprocessen te digitaliseren. Ze zullen opgaan in de massa van de verwachtte plusminus 200.000 bezoekers waarvan ruim 90 procent een industriele professional met beslisbevoegdheid is en waarvan een verrassend groot deel afkomstig is uit China (dat land levert het grootste contingent buitenlandse bezoekers, met Nederland op een mooie tweede plaats). Meer specifiek  zullen zij veel informatie kunnen opdoen over zaken als predictive maintenance, een van de belangrijkste onderdelen van het hoofdthema ‘Integrated Industry – Discover Solutions’.

Start-ups & Innovatieplein

Ruimte is er ook voor startups op Start-ups & Innovatieplein waar naar verwachting tientallen Nederlandse technologische starters zich zullen presenteren met hun disruptive technologie en hopen tot een match te komen met financiers, aldus Hans Meeske van Holland Innovative  die dit initiatief trekt. Nederland zal voorts sterk vertegenwoordigd zijn tijdens de Wissenstag/Knowlegde Day op maandag 25 april. De ‘triple helix’ van ondernemers, onderzoekers en de overheid zullen daar laten zien hoe in Nederland met kennisontwikkeling de basis wordt gelegd onder de smart industry, vertelde P.C. Kroeger van de Science Guide. Hij maakte ook bekend dat tijdens de beurs een Europese alliantie van bèta- en techniek-onderwijsinstellingen zal worden gelanceerd, in aanwezigheid van onderwijsminister Jet Bussemaker. Aan de Nederlandse inbreng op de beurs in april wordt samengewerkt door een groot aantal partijen waaronder de topsectoren HTSM en Energie, de FME, de Nevat, Metaalunie en de Ruijter Consultancy.

Barack Obama moet Mark Rutte overtreffen

Tijdens zijn bezoek zal Barack Obama ook het woord voeren en dan zijn best moeten doen. Rutte HannoverWant de speech die Mark Rutte ten beste gaf toen Nederland twee jaar geleden partnerland was staat te boek als de beste voordracht die de beurs in Hannover tot nog toe mocht beluisteren, zie meldde Siemering.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics