Noord-Nederland wordt proeftuin voor slimme maakbedrijven

0

Noord-Nederland moet een proeftuin worden voor slimme fabrieken. Dat is het doel van een samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen. In het Smart Industry Fieldlab ‘Region of Smart Factories’ leggen zij zich de komende vier jaar toe op de versterking en het toekomstbestendig maken van de maakindustrie met behulp van nieuwe ICT-toepassingen. Deelnemers  en overheden trekken hier gezamenlijk ruim 20 miljoen euro voor uit. Het programma moet 600 nieuwe banen opleveren.

In Noord-Nederland is veel kennis aanwezig over slimme productie. Die kennis zit vooral bij een kleine kopgroep van (grote) bedrijven. De Region of Smart Factories is georganiseerd rondom een aantal daarvan, zoals Philips Drachten, Fokker Hoogeveen en CIG Central Industry Group. Deze zijn al volop bezig met technologische ontwikkelingen zoals robotisering, 3D-printen en digitale productieprocessen. Gedeputeerde Henk Brink: “Het is belangrijk om deze kennis in het Noorden te hebben en te ontwikkelen. Wij zien dit als een grote kans om werkgelegenheid te behouden en nieuwe banen te creëren, zowel voor hoger opgeleid personeel als vakmensen. De maakindustrie is van belang, zeker voor Zuidoost-Drenthe.”

De essentie van Smart Industry is dat apparaten zichzelf en elkaar gaan aansturen. Hierdoor kunnen productieprocessen efficiënter en tegen lagere kosten en wordt het voor bedrijven weer aantrekkelijk om hun producten niet meer in lagelonenlanden, maar weer gewoon  in Nederland te maken. Dat is goed voor de werkgelegenheid in het Noorden. Dat levert niet alleen banen op bij de grote bedrijven, maar ook in het mkb.

10 pilotprojecten
Het programma is ontwikkeld door de NV NOM en bestaat uit verschillende onderdelen.

In tien pilotprojecten stellen de koplopers hun bedrijf beschikbaar als praktijkomgeving en werken ze samen met  andere bedrijven en kennisinstellingen aan het verder ontwikkelen van nieuwe technologieën. De kennis uit het project wordt verder verspreid via de kennisinstellingen, een kenniscentrum en via een platform waaraan geïnteresseerde bedrijven kunnen deelnemen. Ook is er een directe samenwerking met het Innovatiecluster Drachten, waarin al 13 High Tech bedrijven actief zoeken naar oplossingen voor de grote uitdagingen van de toekomst. Het Fieldlab Region of Smart Factories maakt deel uit van de landelijke Actieagenda Smart Industry.

Financiering
Het Smart Industry Fieldlab Region of Smart Factories wordt gefinancierd door 33 noordelijke bedrijven en kennisinstellingen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen, de gemeente Smallingerland en het ministerie van Economische Zaken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics