Nieuwe Fontys-lector Hans Krikhaar wil dé hub worden voor smart manufacturing.

0

‘Onze ambitie is dat Fontys dé hub wordt voor smart manufacturing.’ Dat zei Hans Krikhaar bij zijn inauguratie als lector Smart Manufacturing & Integrated Systems bij Fontys Hogescholen. De inhuldiging vormde het sluitstuk van het event ASQ Fontys op de Fontys-campus in Eindhoven. Daar presenteerde de hbo-instelling zich aan zo’n 300 bezoekers – merendeels representanten van bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen – als een onderzoekpartner die van wanten weet. Zo gaf de Technology Expo een inkijkje in 39 projecten die studenten samen met het werkveld uitvoeren.

Sterk uiteenlopende projecten, met vaak een hoog smart industry-gehalte. Want in de Fontys-onderwijscurricula zijn fenomenen als internet of things, big data, machine learning en artificial intelligence al best stevig ingebed. Egbert-Jan Sol, directeur Smart Industry, zoomde in op de noodzaak van een leven lang leren. De productiviteit moet verder omhoog om een speler op het wereldtoneel te blijven. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in een tijd waarin de instroom vanuit het onderwijs ver achterblijft bij de uitstroom van de babyboomers? ‘En hoe houd je die 35-jarige, die op het mbo nooit van digitalisering heeft gehoord, tot aan zijn pensioen aan boord?’ Volgens Sol zit ’m de oplossing in verdere digitalisering en kennis daarvan.

Kennis van nu die over vijf jaar alweer achterhaald is. Met bijscholing is, schat ik, gemiddeld een halve dag per week gemoeid; nog minder tijd om de productiviteitsdoelen te behalen.’ Wat zou helpen: leer meer niet-ict’ers met digitale technieken omgaan. ‘Voor een leven lang leren zijn nog geen goede oplossingen gevonden.’ Dat daar een fors prijskaartje aan hangt, is evident. ‘Ik schat dat je uitkomt op 30 procent van het budget dat nu voor het initieel onderwijs beschikbaar is.’ Sol ziet een rol voor hbo-docenten. En schoolgebouwen staan in de avonduren, weekenden en vakanties vaak leeg – waarom die niet gebruiken? Joep Houterman, bestuurslid van Fontys, zei dat deze problematiek de aandacht heeft. Waarbij het goed neerzetten van praktijkgerichte educatie en onderzoek het fundament moet zijn.

Om dat verder te versterken werd Hans Krikhaar tot lector van het nieuwe cluster Smart Manufacturing & Integrated Systems benoemd. Krikhaar is door de wol geverfd in engineering, automatisering en het managen daarvan, onder meer bij Philips en ASML, en hij is al 21 jaar president van de Dutch Society for Precision Engineering. In zijn lectorale rede ‘Onderzoek wijs, anders raakt onderwijs zoek’ legde hij uit hoe zijn werkgebied in elkaar steekt, wat er allemaal bij komt kijken om smart manufacturing te implementeren en welke kant Fontys op moet om daar de hoogst haalbare bijdrage aan te leveren. Hij vatte dat samen in het boekje ‘A Guide to Smart Manufacturing’. Dat vat heel hands-on samen welke stappen je moet zetten om je maakproces te optimaliseren en welke werkwijze het beste werkt (lean 6Sigma, modulariteit, out-of-the-box denken, disruptieve technologie adopteren, enzovoort). Ook een goed idee: Fontys-studenten bij onderzoeksprojecten betrekken. Die doen in het vierde semester hun eerste project, in het vijfde lopen ze stage en in het zevende volgt een multidisciplinair project. Krikhaar: ‘Dat traject maakt ons relevant voor vraagstukken waar bedrijven voor staan.’ De eerste plannen om de curricula nog beter af te stemmen op het werkveld, heeft hij al gemaakt.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics